Goda rätter med rädisor

Räds inte rädisorna. Enklare sätt att lyfta en sallad eller sätta sommarfräschör på pastan finns inte. Här tipsar vi om två goda rätter med rädisor.

Sallad med snabbgravad lax och räkor

Rädisor sallad

Snabbgravad lax, rädisor och senapspotatis.

30 MIN + TID FÖR GRAVNING
Själva salladen har en grund av potatis med god dressing. Välj gärna amandine eller mandelpotatis.

Till 4 pers:

  • 200 g salmalax
  • 1 citron
  • 1 1/2 msk rårörsocker
  • 3/4 msk salt
  • 1/2 tsk vitpepparkorn
  • 1 dl hackade dillstjälkar
  • 500 g räkor med skal
  • 1 kruka krispsallad
  • 4 mjukkokta ägg
  • 50 g rädisor
  • 50 g sockerärter

Potatissallad:

  • 600 g amadinepotatis eller mandelpotatis
  • 1 tsk gula senapsfrön
  • 1 tsk bruna senapfrön
  • 1 msk kokande vatten
  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk dijonsenap
  • 3/4 dl rapsolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1/2 dl finhackad dill

Garnering:

  • dill

Pepparrotsdressing:

  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk riven pepparrot
  • 1 msk vatten
  • 1 krm salt

Gör så här:

  1. Halvtina laxfilen. Skär den i tunna skivor och lägg dem lite omlott på ett fat. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft.
  2. Strö socker och salt på laxen. Mortla pepparkornen och strö dem, citronskal samt dillstjälkar. Droppa över citronsaft. Täck med plastfolie och ställ i kylen 3–6 timmar.
  3. Potatissallad: Koka potatisen mjuk med skal i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och låt dem svalna. Skala eventuellt och skiva potatisen.
  4. Krossa senapsfröna lätt i en mortel. Häll över vattnet och låt stå tills de kallnat. Blanda senapsfröna med citronsaft och senap. Vispa i oljan och krydda med salt och peppar. Vänd i potatis och dill.
  5. Skala räkorna. Lägg potatisalladen på ett fat. Lägg salladblad runt om. Skrapa bort dillen från den gravade laxen. Skala och halvera äggen. Fördela lax, räkor och ägghalvor på potatissalladen. Skiva rädisorna tunt. Strimla sockerärterna. Garnera salladen med rädisor, sockerärter samt dill.
  6. Dressing: Vispa snabbt ihop crème fraiche, pepparrot, vatten och salt till en dressing. Ringla lite över salladen och servera resten i en skål bredvid.

Lingon- och koladessert med minimaränger

Rädisor minimaränger

Foto: Per Ranung

Marängerna har fått sin fina rosa färg av rädisor.

10 MIN

Koka lingonen endast 2 minuter så att de behåller sin spänst.

Till 4 pers: 

  • 3 dl lingon
  • 1/2 dl rårörsocker
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 1/2 dl färdig kolasås
  • 1 dl rosa marängdroppar

Gör så här:

  1. Koka lingon och socker häftigt ca 2 min, så att sockret löses upp. Låt kallna.
  2. Blanda yoghurt och kolasås lite slarvigt. Varva lingon, yoghurt och maränger i skålar och servera.

Fler goda recept med rädisor:

NUVARANDE Goda rätter med rädisor
NÄSTA Färskpotatis till maten