Goda munsbitar till glöggminglet

Med enkla medel kan man göra fantastiskt goda tilltugg. Här är fem recept från systrarna Eisenman.

pain d'epice, färskostfyllda dadlar, kanel- och honungsrostade nötter
Blossa

pain d’epice, färskostfyllda dadlar, kanel- och honungsrostade nötter

Systrarna Monica Eisenman och Lisa Eisenman Frisk står bakom flera kokböcker, bland annat "Två systrars söta" (Forum) Tillsammans driver de The Cookbook Café, där veckans lunch alltid är hämtad från någon av de många kokböckerna som trängs på hyllorna i caféet.

Här tipsar systrarna om mumsiga tilltugg som gör garanterad succé på årets glöggbjudningar.

 

CHÈVREBOLLAR RULLADE I RUSSIN OCH TORKADE TRANBÄR

20 bollar
200 g chèvre (fransk getost)
100 g cream cheese
1 dl gula, gröna och/eller bruna russin
1 dl torkade tranbär

Gör så här:

Blanda chèvreost och cream cheese. Ställ in i kylen tills röran stelnar något och kan rullas till bollar. Hacka russinen och de torkade tranbären. Russinen kan med fördel frysas en stund så att de blir enklare att hacka. Rulla bollarna i russinen och tranbären.

KANEL OCH HONUNGSROSTADE NÖTTER

6 dl
2 dl hela och skalade mandlar
2 dl cashewnötter
1 dl jordnötter
½ dl solrosfrön
2 tsk kanel
1 tsk chilipulver
2 tsk salt
1 äggvita
2 msk honung
1 dl russin och torkade tranbär
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda nötter och solrosfrön. Rör i kryddorna, socker och salt. Vispa äggvitan lätt. Blanda ner äggvitan och honungen i nötterna och rör om så att de täcks väl. Sprid ut dem i en långpanna och rosta i ugnen i 15–20 minuter. Rör om då och då. Ta ut dem ur ugnen och låt svalna. Rör i russinen och de torkade tranbären.

FÄRSKOSTFYLLDA DADLAR MED PEKANNÖTTER

20 bitar
20 torkade dadlar
100 g cream cheese
20 pekannötter

Gör så här:

Skär ett snitt i dadlarna utan att skära igenom helt och hållet. Spritsa lite färskost i varje dadel. Tryck sedan in en pekannöt.

PEPPARKAKSBISCOTTI MED LINGON OCH MANDEL

40 skorpor
100 g rumvarmt smör eller margarin
2 dl strösocker
3 ägg
7–8 dl vetemjöl
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kryddnejlikor
3 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 dl skållad och skalad mandel
1-2 dl lingon
1 msk vetemjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt dem och rör smeten till en slät deg. Blanda lingonen med vetemjöl och rör försiktig ner i degen. Rulla ut degen till 3 längder och lägg på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda längderna i ca 15 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och stäng av värmen. Skär längderna på snedden i ca 2 cm breda bitar. Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt bitarna stå i eftervärmen tills de är genomtorra och knapriga.

PAIN D’ÉPICE MED MESSMÖRKRÄM OCH ÄDELOSTKRÄM

20 st
Pain d’épice finns även att köpa färdig i delikatessbutiker om man vill göra det lite enklare för sig. Eftersom en hel limpa inte går åt till snittarna kan man avnjuta resten av den med lite smör och marmelad.
5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malda nejlikor
1/2 malen muskot
2 dl honung
2 dl apelsinmarmelad
50 g smör
1/2 dl mjölk

Messmörkräm
1 dl messmör
2 msk mascarpone

Ädelostkräm
1 dl mascarpone
100 g ädelost

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en avlång bakform. Blanda de torra ingredienserna samt kryddorna i en stor bunke. Värm honung, marmelad, smör och mjölk i en kastrull över låg värme. När allt har smält häll det över de torra ingredienserna. Rör till en slät smet. Häll smeten i formen. Grädda i ca 45 minuter. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna. Skär pain d’épicen i skivor. Skär sedan i små rutor eller stansa ut som rundlar. Blanda till de olika krämerna. Spritsa ur krämen på pain d’épicen.