Oxfilé – så här lyckas du!

Tillaga oxfilé rätt, då blir det otroligt saftigt och riktigt gott. En fin bit kött av bra kvalitet och allra helst kravmärkt känns festligt.

Oxfilé – så här lyckas du med tillagningen

Det är lätt att översteka oxfilé. Tillaga filén varsamt så att den goda smaken behålls. Det är viktigt att använda en stektermometer. Mittbiten passar att helsteka eller skäras till tournedos (en tjock portionsbit) den smalare delen passar till till klassiska rätter som filet mignon och biff rydberg.

Stektid

Låt köttet bli rumstempererat, krydda med salt och peppar och ev andra kryddor till exempel rosmarin och vitlök. Stek i smör eller olivolja, eller både och, i het panna. Vänd så att köttet blir brynt runt om.

Efterstek i ugnen i 175° till önskad innertemperatur. Höjs temperaturen till 200° för att få mer yta på köttet kommer temperaturen att gå upp några grader efter att man tagit ut köttet från ugnen

Temperatur Oxfilé

NUVARANDE Oxfilé – så här lyckas du!
NÄSTA Entrecote och ryggbiff – så tillagar du det (+ goda recept)