Glenn Strömberg lagar italienskt

Glenn Strömberg delar italienarnas passion för mat och fotboll. I sin andra kokbok tar hans läsarna med på en resa genom Italiens alla 20 regioner på jakt efter goda pizzor och pastor. Och hinner på vägen med lite fotbollsprat.

Annonsen laddas.

Den italiensk maten har varit en del av Glenn Strömbergs vardag under
25 år. Så länge har han bott i Bergamo, i norra Italien. De senaste fem åren har maten även blivit en del av hans yrkesliv. Genom sitt företag Glenn Collection erbjuder han svenska konsumenter olika italienska
livsmedel.

– Det italienska köket är för mig nummer ett i världen. Därför är det roligt att arbeta med pasta, olivolja, chark, ost och andra italienska specialiteter av hög klass.

Pastan tillsammans med pizzan har huvudrollen i Glenn Strömbergs nya kokbok, där han får hjälp av pizzamästaren Antonio Polzella och göteborgskocken Mats Nordström med recepten.

I boken medverkar också ett antal svenska kompisar till Glenn Strömberg med egna erfarenheter av den italienska fotbollen – och den italienska maten. Jesper Blomqvist avslöjar till exempel att en tunn, tunn pizza med gorgonzola, mozzarella och färska tomater är hans absoluta favorit. Medan Sven-Göran Eriksson avslöjar sitt italienska smultronställe – hotellrestaurangen på Cavalieri Hilton i Rom.

PIZZA VALTELLINA

Pizza med svamp, mozzarella & bresaola.

3 tomater (eller 1 dl passerade tomater)
80 g mozzarella, riven
50 g quartirolo lombardo-ost (mjuk ost
av komjölk), tärnad eller i bitar
50 g blandad skogssvamp, förvälld eller stekt
50 g bresaola (gärna bresaola Valtellina DOP)
50 g rucola
50 g parmesan, hyvlad (gärna Grana Padano DOP)

1 Sätt ett kryss i tomaterna med en vass kniv. Koka upp vatten med lite salt i en kastrull. Lägg i tomaterna och koka dem cirka 30 sekunder, tills skalet börjat lossna. Ta upp tomaterna, skölj dem i kallt vatten och ta bort skalet. Ta bort kärnorna och hacka fint.
2 Dra ut pizzadegen. Strö över mozzarella och sedan tomaterna ovanpå. Lägg på quartirolo-osten och skogssvampen.
3 Grädda i ugn, 225–250 grader, 10–15 minuter. Då pizzan är färdigbakad tillsätts tunna skivor av bresaola, rucola och hyvlad parmesan.

PIZZA TIROLO

Pizza med äpple, gorgonzola & speck.

80 g mozzarella, riven
50 g gorgonzola, i bitar
4–5 valnötter, grovhackade
80 g speckskinka eller prosciutto
2 äpplen, tunt skivade

1 Dra ut pizzadegen. Strö över mozzarella, gorgonzola och valnötter.
2 Vik ihop botten och tryck till så att degen ligger kvar.
3 Grädda i ugn, 225–250 grader, 10–15 minuter.
4 Då pizzan är färdigbakad lägger du på tunna skivor av speckskinka eller prosciutto och rikligt med tunt skivade äpplen som täcker hela pizzan.

PASTA E FAGIOLI

Pasta- & böngryta

4 personer
120 g pasta typ ditaloni rigati, bigoli eller tagliatelle
250 g torkade borlottibönor som läggs i blöt över natten
100 g rimmat sidfläsk, finhackat
1 gul lök, finhackad
1 liten morot, finhackad
1/2 selleristjälk, finhackad
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
eventuellt hackad persilja

1 Häll av vätskan från de blötlagda bönorna. Fräs fläsk och grönsaker
tillsammans med 1 msk olivolja någon minut. Rör om då och då.
2 Lägg i bönorna och täck med vatten, koka tills bönorna är mjuka, cirka 40 minuter. Ställ åt sidan.
3 Ta 1/3 del av bönorna, passera eller mosa dem och lägg tillbaka i kastrullen.
4 Koka pastan enligt förpackningens anvisningar, häll av kokvattnet och vänd sedan ner pastan i grytan. Smaka av med salt, peppar och cirka 1 msk olivolja. Strö eventuellt över persilja.

TAGLIATELLE MED GRAVAD LAX

4 personer
350 g tagliatelle eller spagetti
160 g skivad gravlax, strimlad
10 g smör
1 rödlök, i tunna skivor
salt och svartpeppar
1 dl grädde
1 paket sugarsnaps eller sockerärter, cirka 150 g
2 msk fransk senap eller svensk stark senap
5 g färsk dill
12 körsbärstomater, delade
40 g västerbottensost eller lagrad
prästost, riven

1 Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Häll av kokvattnet.
2 Lägg smöret i en stekpanna och tillsätt gravlax och rödlök. Fräs cirka 30 sekunder under omrörning, salta och peppra och häll över grädden. Koka upp.
3 Lägg i sockerärterna. Låt allt puttra cirka 30 sekunder. Rör i senap, dill och tomater. Slå såsen över den varma tagliatellen, rör om och strö över ost.

SPAGHETTI CON PESTO NERO

Spaghetti med svart pesto.

4 personer
350 g spagetti eller stracinati
100 g karljohanssvamp eller portabello, finhackad
2 vitlöksklyftor, hackade
20 g pinjenötter
75 g urkärnade svarta oliver
15 g persilja
4 msk olivolja
salt och peppar
50 g parmesan, riven

1 Stek svampen på låg temperatur några minuter. Tillsätt vitlök och pinjenötter. Låt svalna. Mixa svampblandningen med oliver, persilja och olja till en jämn röra. Smaka av med salt och peppar.
2 Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Rör ner svamppeston i pastan. Späd eventuellt med lite varmt pastavatten så att peston kokar in. Strö över parmesan.


Glenn Strömberg

Namn: Glenn Strömberg.
Bor: Bergamo, Italien.
Familj: Hustrun Simona och tre döttrar.
Bakgrund: Fotbollsproffs med en karriär i Sverige, Portugal och Italien.
Gör: Fotbollsexpert i SVT, skriver kokböcker och driver sen 5 år tillbaka Glenn Strömberg Collection, som erbjuder svenska konsumenter olika italienska livsmedel.

 

Här har du italienska fyndviner till dina recept.