Glenn bjuder på risotto

När Glenn Strömberg flyttade till Italien visste han ingenting om risotto. Men det blev den rätten som räddade hans första tid i det nya landet.

Annonsen laddas.

Ligasäsongen i fotboll rullar för fullt runt om i Europa. Det betyder mycket
jobb för Glenn Strömberg, som kommenterar fotboll både i SVT och Viasat. Men
när vi träffas hos goda vänner till Glenn i Göteborg handlar det om – mat.
– Jag vill gärna bjuda på en riktigt god risotto, säger Glenn som har ett
speciellt förhållande just till risotto.
 
GLENN UPPTÄCKTE risotton under sin första säsong som fotbollsproffs I Italien.
– Egentligen handlade det om att jag absolut inte kunde tänka mig att äta
pasta. Det i sin tur berodde på den märkliga spagetti vi fick i skolan på
70-talet. Den växte i munnen till skumgummi och gav mig kväljningar.
– Så när vi var ute med laget vågade jag inte ta pasta, utan det fick bli
risotto, fast jag från början inte hade en susning om vad det var, berättar
Glenn som nu presenterar en fryst risotto under sitt eget varumärke Glenn
Strömberg Collection.
 
GLENN ÄR NOGA med att poängtera att han inte är någon kock. Däremot vet han hur
god mat ska smaka och lägger ner stor möda på att ta reda på varför.
– En god risotto görs på carnaroli-ris, som kan suga upp mycket vätska utan att
förlora formen. Det gör risotton krämig, inte klibbig, säger Glenn som
förklaring till varför han valt det exklusiva carnaroliriset till sin risotto.
Men fryst risotto, är det inte ett helgerån?
– Smaka, säger Glenn och värmer en kastrull tomatrisotto på spisen. Så långt
sträcker sig i alla fall hans matlagningskunskaper.
 
VI SOM FÅR smaka är överens, närmare en hemlagad risotto är det svårt att
komma. För att undvika mer matlagning väljer Glenn att servera risotton med ett
urval italienska charkuterier och delikatesser. Samtidigt delar han med sig av
några riktigt läckra recept på risotto med olika tillbehör, signerade
göteborgskocken Katja Palmdahl.
Sen berättar han om middagen då han till slut bestämde sig för att våga
beställa in pasta på en krog i Italien.
– Det var tre veckor kvar på säsongen, när jag insåg att detta går inte. Du kan
inte leva i Italien och inte äta pasta. Så jag tog mod till mig, beställde
pasta, koncentrerade mig på att inte må illa och smakade. Det var helt
fantastiskt, det var gott, jag fattade inget, kunde pasta vara så gott? Ja, det
kunde det.
 
1. SVAMPRISOTTO MED LAMMFILé
4 portioner
4 schalottenlökar
3 dl champinjoner (eller hälften champin-joner, hälften karljohanssvamp)
2 msk olivolja
4 dl carnaroliris
cirka 2 dl torrt vitt vin
cirka 1,3 liter varm grönsaks- eller hönsbuljong
2 1/2 dl färskriven parmesanost
nymalen svartpeppar
1/2 dl hackad persilja
 
Gör dså här:
1 Risotto: Skala och finhacka schalotten-löken. Ansa och skär svampen i mindre
bitar. Fräs löken mjuk tillsammans med svamp och olivolja i en tjockbottnad
kastrull.
2 Vänd ner riset i svamp- och lökfräset. Höj värmen något och rör om ordentligt.
3 Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Tillsätt 5-6 dl buljong så att
riset täcks, låt stå och puttra. Späd sedan med lite buljong i taget. Rör ofta
så att inte riset fastnar i botten, klart efter cirka 20 minuter
4 Ta av risotton från plattan och häll i parmesanost, hackad persilja och
nymalen svartpeppar. Låt risotton vila ett par minuter under lock innan
servering.
 
LAMMFILé MED SPENATSALLAD
4 portioner
600 g lammfilé, putsad
svartpeppar, vitpeppar och rosépeppar från kvarn
salt
smör, att steka i

Sallad:
1/2 l färsk babyspenat
1/2 l blandsallad
1 knippe rädisor
1/2 gurka
1/2 rödlök

Dressing:
4 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
1 nypa fint riven vitlök

Till servering:
kokta haricots verts
 
Gör så här
1 Krydda köttet rejält runtom med peppar och salt. Stek i smör på medelhög
värme ett par minuter på var sida. Kontrollera gärna med en digital termometer,
kärntemperaturen för mediumstekt är 55 grader. Låt köttet vila 5 minuter under
smörpapper före servering.
2 Skölj sallad och grönsaker väl. Skär rädisa, gurka och rödlök mycket tunt,
gärna på mandolin. Blanda i en skål.
3 Vispa ihop olivolja och balsamvinäger med senap och vitlök. Smaka av med salt
och peppar. Ringla över dressingen.
4 Servera med kokta haricots verts till.
 
2. PAPRIKARISOTTO MED KYCKLINGSPETT
4 portioner
Risotto:
4 dl carnaroliris (eller arborioris, se tipsruta)
2 röda paprikor
10 cocktailtomater eller 2 stora tomater
2 msk olivolja
4 schalottenlökar
ca 2 dl torrt vitt vin
ca 1,3 liter varm grönsaks- eller höns-buljong (konc fond + vatten)
2,5 dl riven mozzarellaost (gärna buffel)
nymalen svartpeppar
1/2 kruka basilika
 
Gör så här
1 Sätt ugnen på 200 grader. Skölj, dela och ta bort kärnhuset från paprikorna.
Lägg dem med skinnsidan uppåt på en ugnsplåt och rosta i varm ugn cirka 15
minuter eller tills skalet har svärtats lite. Ta ut och låt svalna under
handduk.
2 Dra av skalet från paprikorna och skär paprikaköttet i små bitar.
3 Finhacka tomaterna och riv mozzarellan. Skala och finhacka schalottenlöken
och fräs den mjuk i en tjockbottnad kastrull tillsammans med oljan och
tomaterna.
4 Vänd ner riset, höj värmen något. Häll på vinet och låt det ånga bort helt.
Tillsätt 5-6 dl buljong så att riset täcks, låt stå och puttra och späd sedan
med lite buljong i taget. Rör ofta så att inte riset fastnar i botten, klart
efter cirka 20 minuter.
5 Vänd ner den grillade paprikan och mozzarellan samt nymalen svartpeppar. Låt
risotton vila ett par minuter under lock innan servering. Strö över hackad
basilika. Servera med basilika- och citronkryddade kycklingspett.
 
KYCKLINGSPETT
4 portioner
4 kycklingbröst
1 citron
2 msk olivolja, en fruktig extra virgin som Strömbergs
1/4 kruka färsk basilika
salt och svartpeppar från kvarn
1 zucchini
färsk timjan, till dekoration
 
Gör så här
1 Värm ugnen till 225 grader. Skär kycklingen i mycket tunna skivor och trä den
på väl blötlagda träspett.
2 Riv citronskalet tunt och blanda med olivolja och strimlad basilika. Pensla
blandningen på spetten och krydda med salt och peppar.
3 Stek spetten i ugn, 225 grader, cirka 10 minuter tills de är klara
(kontrollera med en sticka att köttsaften som sipprar ut är ofärgad).
4 Skär under tiden zucchinin i skivor och pensla tunt med olivolja. Grilla
skivorna hastigt i ugn på en plåt klädd med bakplåtspapper eller i grillpanna.
Krydda med salt, peppar och lite färsk timjan.
 
3. SPARRISRISOTTO MED LAX
4 portioner
Risotto:
4 dl carnaroliris
1 knippe grön sparris, ca 500 g
2 msk olivolja
4 schalottenlökar
cirka 2 dl torrt vitt vin
cirka 1,3 liter varm grönsaks- eller höns-buljong (konc fond+vatten)
2 1/2 dl färskriven parmesanost
nymalen svartpeppar
 
Gör så här
1 Skölj sparrisen och skär bort den nedersta hårda delen. Skär sparrisen i
cirka 3 centimeter stavar och stek dem i stekpanna med lite olivolja. Ställ åt
sidan.
2 Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den mjuk i en tjockbottnad
kastrull. Rör ner riset, höj värmen något.
3 Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Tillsätt 5-6 dl buljong så att
riset täcks, låt stå och puttra och späd sedan med lite buljong i taget. Rör
ofta så att inte riset fastnar i botten, klart efter cirka 20 minuter.
4 Ta av risotton från plattan och vänd ner sparris, parmesan och nymalen
svart-peppar. Låt risotton vila ett par minuter under lock. Servera med
prosciuttolindad grillad lax och tomat och pepparrot
 
GRILLAD LAX
4 portioner
4 bitar laxfilé, cirka 150 g/st
4 skivor prosciutto
salt och svartpeppar från kvarn
1 ask småtomater, gärna gula och röda
2 msk olivolja
2 tsk rödvinsvinäger
2-3 msk nyriven pepparrot
nyklippt smörgåskrasse
 
Gör så här
1 Salta och peppra laxbitarna. Linda in dem in i var sin skiva prosciutto.
Grilla laxen i grillpanna (eller halstra i torr het stekpanna) cirka 3 minuter
på var sida.
2 Halvera tomaterna och lägg i en skål. Blanda med olja, vinäger och riven
pepparrot. Smaka av med salt, svartpeppar och en nypa socker. Toppa rikligt med
nyklippt krasse.
 
Recept KATJA PALMDAHL

Vill ha tid med familjen

Namn: Glenn Strömberg.
Ålder: 50.
Bor: Bergamo, Italien.
Familj: Frun Simona, barnen Erika, Ilenia och Gulia.
Gör: Kommenterar fotboll i tv och driver eget företag i matbranschen med
varumärket "Glenn Strömberg Collection".
Fritidsintressen: Fotboll, mat och tennis.
Ur meritlistan: Spelade för IFK Göteborg 1976-82. Proffs 1983-1992 i Portugal och Italien.
Motto i livet: Att ha så mycket fritid som möjligt med familj och vänner.