Glassigt värre – recept på läskande goda drinkar med vin och glass

Glassa loss på underbara sommardrinkar och låt vinet dela glas med både glass och frukt. Vinredaktör Linda Stensen delar här med sig av sina godaste recept på drinkar att servera på sommarfesten.

Termometern börjar närma sig 25-gradersstrecket.  Med brickan fylld av glas, jordgubbar och stora törstsläckande bitar vattenmelon springer du barfota ut i trädgårdens gröna.  Klär bordet med blåvitrandig duk och ängsblommor – äntligen vankas sommarmingel. I kylen ligger två flaskor champagne och ett par rieslingbuteljer och svalkar sig. Men de får vänta på kvällskvisten, för nu då gästerna kommer och solen fortfarande steker blir temat än mer friskt och fruktigt läskande.

Du har förberett en drink som frossar i sommarbär, isglass på nyplockad fläder och så blir det en isande granité på jordgubbar och mynta. Detta att toppa med pigga bubblor – såväl torra som söta.

Frågan vi vinentusiaster ofta ställer oss då det kommer till att blanda frukt och lemonad med vin är; Är det okej? Ska vi, som ständigt ältar vinets heliga hantverk plötsligt ”go bananas” och låta såväl bär och glass som lemonad och vin dela glas?

Det är ingen nyhet att vi gärna går loss på vinblandningar. Det är något som tillämpas lite varstans i världen.

Många har säkert fått bekanta sig med Kir, en vindrink som till en början blandades av vinbönderna i Bourgogne då ett vin ansågs för strävt. Kir bestod då av Bourgogne Aligoté och svartvinbärslikör, och drinken uppkallades efter Dijons borgmästare Felix Kir. I dag pratar vi om Kir Royal och blandar Crème de Cassis med mousserande. I Spanien och Portugal slurpas Sangria, som blandas på rödvin, frukt, kryddor och läsk och italienarna har dille på att röra ut sin Prosecco med Aperol och soda. I södra Frankrike är rosévin och Fanta hur stekigt som helst och vi själva är ju inte sena på att koka ihop en glögg.

Av de senaste nyheterna att döma har även en del vinproducenter hakat på denna trend. I våras lanserade ägarna till Château Smith Haut Lafitte sin SO Sauternes – ett aperitifvin gjort för att blandas med Perrier och is – som nu serveras på de hetaste barerna i Paris. Också Moët & Chandon har halkat in på isen, genom att utveckla Moët Ice Impérial, en frisk och fruktig champagne som ska sippas ur stora rödvinsglas fyllda av is. Så nog är det både härligt och legitimt att servera vin med en twist.

Allra godast är det om du gör virket själv. Och nu på sommaren finns alla möjligheter att plocka fram råvaror som både förskönar och förskönas av ett passande vin. Nyplockad fläder ger en ljuvlig dimension till de mjuka flädertonerna i en Moscato d’Asti och den friska bubbliga syran i en Cava får frukt och flärd av svenska jordgubbar och mynta.

Gällande vinet så passar ordet lagom bra.  Blanda för allt i världen inte ut årgångschampagnen du fick i bröllopspresent, men välj inte heller marknadens lägsta kvalitet – ett taktlöst vin lämnar ofta en påtaglig bismak som röjs oavsett hur mycket godsaker den delar glas med. Så semestra på lekfullheten i sommar och varsågod att glassa loss på våra underbara sommardrinkar.

gin fizz glassdrink

Melonglasspinne i Gin Fizz

Somriga glasspinnar som man kan lägga i drinken!

Ca 6 pinnar

500 g melonpuré av galia melon

2 dl vatten

¾ dl strösocker

2 lime, saften och cest (finrivet skal av 1)

  1. Passera melon purén och häll sedan upp den i en skål.
  2. Koka upp vatten och socker, dra kastrulen åt sidan och låt det svalna. Blanda ner sockerlagen och limen i melonpurén. Fördela fyllningen i formarna.
  3. Ställ in formarna i frysen tills de börjar få ett tunt islager på ytan det tar ca 1-2 timme. Sätt i pinnar i formarna.
  4. Låt formarna stå i frysen över natten. Skölj hastigt formarna i ljummet eller kallt vatten och dra försiktigt men kraftigt ur dem ur formarna. Det är bättre att skölja lite för kort tid och sedan värma formarna med handen och dra ur glassarna. Lägg dem på en bricka i frysen för att senare ta fram.

sommar gin fizz

Sommar Gin Fizz

1 drink

4 cl gin

1 cl citron juice

½ cl sockerlag (hälften socker och hälften vatten som kokas upp till en klar lag)

1 tsk äggvita

Soda vatten

Is

Bär, hallon, blåbär och jordgubbar

  1. Häll gin, citronsaft, sockerlag och äggvita i en drinkshaker, lägg i is och skaka. Lägg is i ett whiskeyglas, toppa med lite soda vatten och lägg i en melonglasspinne.
  2. Garnera med bär!

jordgubbsgranité

Jordgubbsgarnité

6-8 glas

3 dl jordgubbspuré

1 dl strösocker

2 dl vatten

1 lime, saften

1 flaska väl kylt mousserande vin

Färsk mynta

  1. Koka en lag på socker och vatten. Häll lagen över jordgubbspurén och rör om. Tillsätt limesaften.
  2. Häll upp i en rostfri bunke och sätt in i frysen. Låt graniten stå i frysen över natten Ta fram den 5 minuter och vispa upp iskristaller med en elvisp.
  3. Ställ tillbaka in i frysen tills det är dags att servera. Lägg granite i kylda champagneglas, varva med några mynta blad.

isglass

Fläder och limeisglass

6-8 glasspinnar

2 1/2 dl flädersaft, outsädd

4 dl vatten

1 lime

1 flaska välkyld Nivole

  1. Blanda flädersaft och vatten. Skiva limen tunt.
  2. Lägg en limeskiva i varje glassform. Häll på saften och ställ in formarna i frysen 1-2 timmar. Sätt i pinnar och låt glassen stå i frysen över natten.
  3. Spola hastigt formarna i ljummet vatten och lossa glassarna. Lägg glassarna i kylda cocktailglas och lägg i en glasspinne i varje. Häll på vinet.

Text Linda Stensen Styling Elisabeth Johansson Foto Susanna Blåvarg