GI-recept för hela veckan

Det finns många tillfällen i livet när det är dags att starta om. Med denna rigorösa meny får du hjälp till både lunch och middag, varje dag.

Annonsen laddas.

GI-recept för måndag – dag 1

LUNCH

Korvgryta Stroganoff

Biff à la Stroganoff är en klassiker i det franska köket. Med falukorv istället för med biff blir det svensk husmanskost.

4 portioner

800 gram strimlad falukorv (minst 70 % köttinnehåll)

2 skivade gula lökar

2 tsk smör

2 msk tomatpuré

3 dl köttbuljong

2 burkar krossade tomater

2 tsk dijonsenap

salt och malen vitpeppar

4-5 färska champinjoner i bitar

2 saltgurkor i mindre bitar

1 dl grädde eller smetana (syrad grädde)

 

Bryn korven i omgångar. Lägg den första omgången korv i en kall stekpanna och bryn korven i sitt eget fett.

Bryn resten på samma sätt och lägg över i en gryta. Fräs löken i smör.

Låt tomatpurén bryna med mot slutet och lägg över löken i grytan och rör om. Tillsätt köttbuljong, tomatkross och senap och koka upp.

Krydda med salt och peppar. Låt puttra på svag värme under lock i cirka 10 minuter.

Fräs champinjonerna i smör. Lägg i dem och saltgurkan.

Rör ner smetana eller grädde och låt allt bli genomvarmt före servering. Servera med kokta grönsaker och sallad.

 

MIDDAG

Fiskfilé med tapenade

Snabblagad och bra vardagsrätt. Ska det gå extra snabbt kan du använda färdigköpt tapenade.

4 portioner

800 gram fryst fiskfilé av torsk, sej eller hoki

2 väl mogna tomater i skivor

1/2 kruka grovhackad färsk basilika

Tapenade:

1 dl urkärnade svarta oliver

1/2 tsk torkad timjan

1 sardellfilé

1 msk kapris

2 tsk pressad citronsaft

1 krm malen svartpeppar

2 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

Värm ugnen till 200 grader.

GI-recept för tisdag – dag 2

LUNCH

Lasagne med chèvre och fetaost

 

Tina fisken till häften och skär i tjocka skivor. Till tapenaden mixar du oliver, timjan, sardell och kapris. Krydda med citronsaft och peppar. Pressa i vitlöken och rör ner oljan.

Lägg fisken i en ugnssäker form och bred på tapenade.

Lägg tomatskivorna på sidan och baka i ugnen i cirka 20 minuter.

Fisken ska ha en innertemperatur på 60 grader. Strö över basilika.

 

4-6 portioner

2 gula lökar

2-3 vitlöksklyftor

1 msk smör

600 g lamm- eller nötfärs

salt och peppar

1 röd chili

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

1 msk chilisås

2 msk ajvar relish

1 msk kalvfond

3 dl grädde

1 tsk torkad basilika

salt och svartpeppar

2 auberginer

2 msk olivolja

200 g fetaost

1 kruka färsk basilika

150 g chèvreost

1 röd paprika

 

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka löken. Hetta upp en gryta med smör och bryn löken. Bryn färsen tillsammans med löken och krydda med salt och peppar. Finhacka chilin och blanda ner i färsen.

Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, chilisås, ajvar relish, kalvfond och

grädde och låt koka upp. Krydda med basilika och smaka av med salt och peppar.

Låt koka ihop cirka 15 minuter.

Skiva auberginen på längden så att det blir som lasagneplattor. Smörj en ugnsfast form med olja och lägg ett lager köttfärssås i botten. Lägg på ett lager aubergineplattor och ringla över lite olja. Salta och peppra.

Strö smulad fetaost och hackad basilika över aubergineplattorna. Lägg på Resterande köttfärsås och ett topplager med aubergineplattor.

Ringla över olivolja, salta och peppra. Strö över smulad chèvreost. Skär

paprikaskivor och lägg dem överst. Gratinera i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Täck eventuellt lasagnen med folie när den fått färg så den inte blir bränd.

 

MIDDAG

Soppgryta med fisk och räkor

Oftast är buljongen så salt att du inte behöver tillsätta mer salt, så smaka av före kryddning.

4 portioner

600 gram djupfryst fiskfilé i kuber

300 gram räkor med skal

1 1/4 liter fiskbuljong

1 tärnad grön paprika

1 tärnad röd paprika

2 hackade stjälkar blekselleri

1/2 hackad purjolök

1 tärnad morot

2 msk olivolja

2 msk tomatpuré

malen svartpeppar

malen vitpeppar

 

Skala räkorna, lägg i en skål och ta vara på skalen. Koka upp fiskbuljongen och lägg i räkskalen. Låt koka i 5 minuter och sila sedan buljongen.

Fräs grönsakerna i olja i soppgrytan. Häll på buljongen. Rör ner tomatpuré och krydda med peppar. Lägg i fisktärningarna och låt sjuda tills fisken är vit rakt igenom. Servera i varma soppskålar, strö över räkor och bjud saffransaioli till.

 

GI-recept för onsdag – dag 3

Onsdag dag 3

LUNCH

Räkpaj

 

4 portioner

Pajdeg:

2 dl sojamjöl

2 msk fiberhusk

1/2 dl dinkelsikt

100 g smör

1 msk mjöl

Fyllning:

1 kg oskalade räkor

3 ägg

3 dl grädde

salt och svartpeppar

1/2 dl hackad dill

1 msk riven stark ost

 

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda sojamjöl, fiberhusk, dinkelsikt och smör i en bunke. Ställ kallt i cirka 30 minuter.

Tryck ut pajdegen med mjölet i en pajform och grädda i cirka 10 minuter i mitten av ugnen. Skala räkorna och lägg dem i pajskalet.

Rör ihop ägg, grädde, salt och svartpeppar. Tillsätt dill och ost och häll

äggsmeten över räkorna.

Grädda i ugn i cirka 25 minuter.

 

MIDDAG

Tacomiddag à la GI

Visst kan du bjuda på tacomiddag. Ett tortillabröd per person är lagom – ta desto mer av de goda tillbehören.

4 portioner

800 gram köttfärs

tacokrydda

4 mjuka tortillabröd

 Tillbehör:

strimlad isbergssallat

färska tomater

hackad lök

strimlad gurka

riven ost

tacosås

guacamole

 

Blanda samman alla ingredienser till tacokryddan och rör ihop guacamolen. Fräs köttfärsen och krydda med tacokryddan. Hacka och strimla grönsakerna och riv osten. Lägg upp allt i skålar.

Värm eventuellt bröden. Servera sallad, tomat, lök och gurka, ost, tacosås och köttfärs i tortillabröd.

 

GI-recept för torsdag – dag 4

LUNCH rester från dagen före

MIDDAG

Laxfilé med ädelostsås

Laxens milda smak kan behöva något smakrikt som ädelost som sällskap.

4 portioner

800 gram laxfilé i portionsbitar

1/2 chili

2 dl crème fraiche

40 gram ädelost

2 tsk koncentrerad fiskfond

4 msk vatten

2 msk smör

salt

2 vitlöksklyftor

färsk oregano

 

Rosta chilifrukten i en torr het stekpanna tills den blir skrynklig och mörknar utan att brännas.

Ta ur kärnorna om du vill ha mildare smak. Blanda samman chili, crème fraiche, ost, fond och vatten.

Mixa till en slät sås.

Pressa ner vitlöken. Bryn smöret i en stekpanna. Stek laxfiléerna i cirka 2 minuter på varje sida. Värm hastigt såsen när det är dags att servera laxen och tillsätt hackad oregano.

 

GI-recept för fredag – dag 5

LUNCH

Mango- och spenatsallad med ägg och skinka

En läcker lunch som även passar i matlåda.


1 portion

150 gram rökt skinka i strimlor

1 färsk mango i skivor

50 gram färsk bladspenat

3 tomater

riven parmesan

2 hårdkokta ägg i klyftor

 

Dressing:

1 msk olivolja

1 msk balsamvinäger

Salt och malen vitpeppar

 

Stek skinkstrimlorna. Blanda mango, bladspenat och tomater.

Rör ihop olja, balsamvinäger, salt och peppar. Vänd ner dressingen i salladen och strö över grovt riven parmesan.

Dekorera med ägg och skinka.

 

MIDDAG

Biffstek med lök

Gammal svensk husmanskost på GI-vis.

4 portioner

800 gram utskuren biff i två centimeter tjocka skivor

3 skivade rödlökar

salt och malen vitpeppar

smör att steka i

3 dl köttbuljong

 

Bulta biff skivorna till 3 mm tjocklek. Krydda med salt och peppar. Bryn löken i smör i en stekpanna tills den blir mjuk och genomskinlig. Det tar cirka 10 minuter. Ta upp löken och håll den varm.

Stek biffarna i smör i 2-3 minuter på varje sida.

Lägg upp på varmt serveringsfat och håll köttet varmt. Lägg tillbaka löken i pannan och häll på buljongen. Låt puttra i 1 minut. Slå lökskyn över biffarna före servering. Servera med Broccolisallad med zucchini.

 

GI-recept för lördag – dag 6

LUNCH

Skink- och grönsakspytt

Visst kan du laga pytt i panna utan potatis! Här en härlig pytt på grönsaker och rökt skinka.

4 portioner

800 gram tärnad rökt skinka

1 finhackad gul eller röd lök

1 tärnad aubergine

1 tärnad zucchini

1 tärnad röd paprika

salt och malen vitpeppar

rapsolja till stekning

4 ägg

 

Fräs löken i olja tills den är genomskinlig och mjuk. Det tar cirka 10 minuter.

Fräs först auberginen i het panna och därefter zucchinin. Lägg skinktärningarna i en panna och hetta upp. Vänd ner lök, aubergine, zucchini och paprika. Blanda noga. Krydda med salt och peppar.

Stek äggen och servera dem till pytten.

 

MIDDAG

Lammytterfilé med rödbets- och chèvregratäng

URBOK

4 portioner

1 msk smör

800 g lammytterfilé

2 tsk torkade örter, till exempel basilika,

oregano, timjan

salt och svartpeppar

rödbets- och chèvregratäng:

1 msk olivolja

6 rödbetor

200 g chèvreost

1 dl crème fraiche

1/2 dl grädde

1 tsk flytande honung

salt och svartpeppar

 

Börja med gratängen. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form med olivolja. Skala och skiva rödbetorna och placera i formen. Mosa chèvreosten med en gaffel och blanda med crème fraiche, grädde och honung. Smaka av med salt och peppar och fördela röran över rödbetorna. Gratinera i ugn i cirka 30 minuter.

Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn köttet med örterna tills det fått fin färg runtom. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnsfast form och låt eftersteka i ugnen i 10-15 minuter. Servera med en fräsch sallad.

 

DESSERT

Chokladpannacotta med clementingelé

4 portioner

1 vaniljstång

3 gelatinblad

5 dl grädde

2 clementiner

2 msk agavesirap (kan uteslutas)

75 g mörk choklad 70 procent

Gelé:

2 gelatinblad

1 clementin

1 1/2 dl färskpressad apelsinsaft

 

Skär ett snitt i vaniljstången och gröp ur fröna. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Koka upp grädden tillsammans med vaniljstången och fröna. Pressa clementinerna och tillsätt saften och agavesirap. Bryt chokladen och låt den smälta i grädden.

Lägg i gelatinbladen och blanda om. Ta upp vaniljstången och häll blandningen i fyra glas. Ställ kallt i minst 2 timmar.

Blötlägg gelatinbladen till gelén i kallt vatten i 5 minuter. Skala clementinen och skär den i fyra tunna skivor. Lägg skivorna på pannacottan.

Koka upp apelsinsaften och ta därefter av den från värmen. Lägg i gelatinbladen och häll gelén över pannacottan. Låt stå kallt i ytterligare 1 timme.

 

GI-recept för söndag – dag 7

LUNCH

Fiskgratäng med räkor

4 portioner

800 g fryst torskfilé

1 dl gröna ärter

1 dl skalade räkor

2 dl grädde

1/2 msk hummerfond

1/2 fiskbuljongtärning

2 msk hackad dill

salt och vitpeppar

1 dl riven stark ost

 

Sätt ugnen på 200 grader. Tina torskfiléerna. Smörj en ugnsfast form med smör och lägg i de halvtinade fiskfiléerna. Lägg ärter och räkor över fisken. Koka upp grädde i en kastrull. Tillsätt hummerfond och buljongtärning.

Rör ner den hackade dillen och smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken, ärterna och räkorna och strö över osten. Gratinera i ugn i cirka 30 minuter.

Ugnsrostade grönsaker kan du servera till nästan allt. Rosta i ugnen om ni är flera runt bordet eller i en stekpanna om du är ensam.

 

Grillad fläskkotlett med ungsrostade grönsaker.

4 portioner

4 benfria fläskkotletter à 200 gram

6 tärnade färska champinjoner

2 tsk smör

1 strimlad purjolök

1 strimlad zucchini

1 tärnad aubergine

1 tärnad röd paprika

rapsolja till plåten

flingsalt och grovmalen svartpeppar

2 msk olivolja

eventuellt färska örter

 

Värm ugnen till 250 grader. Lägg champinjonerna i en kall stekpanna, hetta upp och låt vätskan ånga ur svampen. Lägg i smöret och fräs svampen.

Smörj en långpanna och lägg i alla grönsaker blandade med svampen. Rosta i ugnen i cirka 10 minuter eller til ls grönsakerna är mjuka och har fått färg.

Strö flingsalt och mal svartpeppar över grönsakerna.

Stek fläskkotletterna i 4-6 minuter per sida, krydda med salt och peppar.

Ringla olivolja över grönsakerna precis före servering. Strö eventuellt över hackade färska örter.

 

Ps. Vill du ha mer GI-recept? Gå gärna in på vår systersajt ToppHälsa! Där samlar vi de allra bästa GI-recepten.