Fyndviner från spanska Rioja

Sverige älskar vin från Rioja. År efter år njuter vi det spanska vinet och populariteten verkar inte mattas. Här tipsar vi om tre fyndklassade flaskor som ger dig det bästa av Rioja.

Rioja, rioja, rioja! För många är det fortfarande rödvinet nummer ett och förra året drack vi över 20 miljoner liter spanskt vin – till största delen kom det från Rioja.

Området beskrivs av kännarna som en strålande blandning av tradition och modernitet och de senaste åren har flera av vingårdarna, eller bodegorna som det heter, byggt byggnader som är av arkitektonisk hög klass. Dessutom har möjligheten att besöka vingårdarna ökat rejält.

De tre vinerna som vi presenterar här har av vingruppen på VinVin.se och AlltOmMat.se getts högsta betyg – fynd!!! Testa dem gärna.

 

Marqués de Murrieta Ygay Gran Reserva 2000, (2612), Spanien, 145 kronor
En klassisk bodega med anor från 1800-talet gör detta mycket uppskattade vin. Vingruppen ger det omdömet mogen, fin rioja med krydda, mörk frukt, vanilj och läckra syror. 

 

Muga 2007, (2719), Spanien, 99 kronor
Bodegan startade redan på 1930-talet och levererar högklassiskt vin i flera varianter. Vingruppen beskriver vinet som ett fynd och ger det beskrivningen "personligt vin med smöriga toner, värme, frukt och fatkrydda i läcker balans".

 

Glorioso Crianza 2006, (97461), 89 kronor
Vingruppen blir så här saliga innan de ger vinet fyndstämpeln: "De aromer, smaker och texturer som vinet bjuder på i stadiet mellan ungdom och mognad är en ren delikatess. Vackert rött med personlighet och finess gör att vinet är gott att dricka tillsammans med en välrörd svamprisotto, gärna på Karl-Johan." Låter som något som man bör testa!

Vingruppen på VinVin.se och AlltOmMat.se består av Mischa Billing, Magnus Waern, Jan Holmström och Gunilla Hultgren Karell.