Friska och fräscha rieslingviner

Vinexperten Gunilla Hultgren Karell tipsar om 9 viner som ger mersmak – och varnar för ett.

Annonsen laddas.


Dr L Riesling 2008
(7218) Tyskland, 79 kronor
Halvtorrt med fin, frisk druvighet, citrustoner och lite honung.
Utmärkt till en kycklingrätt med orientalisk kryddning.
Betyg 5/5.

Penfolds Rawson´s Retreat Riesling 2007 (16406) Australien, 75 kronor
Smak som påminner om mogna persikor, apelsiner och lätt aromatiska toner. Gott till förrätt med parmaskinka, mozzarella och rucola.
Betyg 5/5.


Saint Clair Riesling 2008
(6456) Nya Zeeland, 96 kronor
Ganska stramt med inslag av lime, aprikoser och honungsmelon.
Läskande och fungerar fint som drink eller till en exotiskt kryddad
fiskrätt.
Betyg 5/5.

Gobelsburger Riesling 2009 (4376) Österrike, 104 kronor
Friskt, ungt och aptitretande med äpplen, persikor och citrusfrukter i doft och smak. Gott som drink med fiskkakor som tilltugg.
Betyg 5/5.


Trimbach Riesling 2006
(2639) Frankrike, 115 kronor
Friskt och ståtligt med mineraldrag och lång, fin lite syrlig eftersmak med begynnande mognad. Till halstrade pilgrimsmusslor.
Betyg 5/5.


Z Riesling Rivaner 2008
(6287) Tyskland, 189 kronor (3 liter)
Fräscht och uppfriskande i druvig, limesmakande stil med lite
läskande melondrag. Gott till exempelvis lökpaj.
Betyg 4/5.

50° Parallel Riesling Trocken 2008 (5824) Tyskland, 89 kronor
God i lite stram stil med friska äpplen och citrusfrukter. Fräschör i
eftersmaken. Till en pocherad vit fisk i örtbuljong.
Betyg 4/5.


Pewsey Vale Riesling 2007
(6851) Australien, 119 kronor
Fin fokus med inslag av vingummin, lime och friska äpplen. Servera till en ljummen kycklingsallad.
Betyg 4/5.

Ruppertsberger Linsenbusch Riesling Eiswein 2008 (6107) Tyskland, 219 kronor (37,5 cl)
Sött, intensivt och koncentrerat med torkade aprikoser, saffran och honung i smaken. Läckert till crème brûlée.
Betyg 4/5.

Venus Riesling 2008 (5953) Tyskland, 74 kronor (1 liter)
Liten och bitsk smak där druvigheten är minimal och syrligheten
påtaglig.
Betyg 1/5.