Klart på en timme – lyxig fredagsmiddag med grillad lammfilé

Fredagsgourmet! Vi inleder helgen med grillad lammfilé med kryddpasta och saffransgul bulgur. Till dessert mjölkchokladkräm med bär och en nypa lakrits. Men först en syrlig drink från Peru.

Konceptet ”Fredagsgourmet” är ett stående inslag i Allt om Mat. Det är en lyxigare middag som passar utmärkt till helgen, men som inte tar mer än en timme att slänga ihop.

Om menyn: För att göra tre rätter på en timme krävs lite logistik, så börja därför med desserten. Äggvitan som blir över används till drinken. Kryddpastan till lammet ger smaklökarna en match med koriander, mynta, chili och spiskummin. Till det serveras saffransdoftande bulgur och rostade grönsaker. Ostkrämen med labneh, färskostbollar, binder ihop rätten. Som avslutning en lättlagad mjölkchokladkräm med sensommarbär och lakrits för den som önskar.
/Gunilla von Heland, matredaktör.

Fredagsgourmet – klart på en timme!

Pisco sour

5 MIN

Pisco är en spritsort som produceras i Chile och Peru. Den ger en fruktig, lätt kryddig smak balanserad av ett stänk bitter. Både lime och citron kan ingå i drinken. Olika sorters pisco finns i Systembolagets ordinarie sortiment och i beställningssortimentet.

Till 1 drink:

  • 4 cl pisco
  • 4 cl pressad citron eller lime
  • 2 cl vit sirap
  • 1 tsk äggvita
  • is
  • några droppar angostura

Gör så här:

  1. Blanda pisco, citron, sirap och äggvita i en shaker med is.
  2. Skaka kraftigt.
  3. Fyll ett glas till hälften med is och sila över drinken.
  4. Stänk över några droppar angostura.

 

Kryddigt lamm med rostade rötter, bovete och ostkräm

40 MIN + 30 MIN I UGNEN


Lammkött är mört att grilla. Här passar lammytterfilé eller kotletter med ben bra. Labneh är en syrlig färskost från Mellanöstern.

Till 4 pers:

  • 500 g lammytterfilé
  • 800 g rotfrukter, t ex morötter, små betor, persiljerötter, färska lökar
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 dl bulgur
  • 1/2 paket saffran (1/2 g)
  • 1/2 dl helt bovete
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 75 g labnehost, ca 5 bollar, eller annan getost, t ex chèvre
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk + 2 msk olivolja

Kryddblandning:

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka koriander
  • 1 dl slätbladig persilja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk curry
  • 2 msk olivolja

Gör så här:

  1. Kryddblandning: Sätt ugnen på 225° och varmluft. Skala och pressa vitlöksklyftan och blanda med saltet. Mixa alla ingredienser med mixerstav till en kryddpasta.
  2. Putsa och skär lammfilén i ca 2 cm tjocka skivor. Gnid in dem med 1 msk av kryddpastan.
  3. Skrubba eller skala rotfrukterna. Blanda den med olja och salt. Lägg dem på en plåt och rosta mitt i ugnen ca 30 min.
  4. Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen tillsammans med saffranet.
  5. Rosta bovete och sesamfrön i en torr stekpanna 2-3 min. Grilla eller stek köttet ca 3 min på varje sida. Strö över lite av kryddblandningen.
  6. Mixa ost och yoghurt. Fördela ostkrämen på tallrikar och lägg på bulgur, rotfrukter och kött. Strö över boveteblandningen och servera med resterande kryddblandning.

 

Mjölkchokladkräm med lakrits och hallon

5 MIN + 1 TIMME I KYLEN

Mjölkchokladkräm med lakrits och hallon

Foto: PER RANUNG


Mjölkchoklad och lakrits är en klassiker på Island, där smakkombon är en stor favorit. Hittar du inte färska bär i din butik, använd din favoritfrukt eller ta frysta.

Till 4 pers:

  • 100 g mjölkchoklad
  • 1 äggula, rumsvarm
  • 1 dl turkisk yoghurt, rumsvarm
  • 250 g hallon och/eller blåbär
  • 4 krm lakritspulver eller -granulat
  • mynta

Gör så här:

  1. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör om så att all choklad smälter. Rör ner äggula och yoghurt och ställ in i kylen. Låt stå ca 1 timme tills krämen kallnat.
  2. Skeda upp på assietter och servera med bär, lakritspulver och mynta.

Att dricka till maten

Mas Janeil Le Petit Pas 2014, Frankrike, 95 kr.
Rött vin i generöst mustig stil. Här finns inslag av mörka bär, violpastiller, örter och läcker kryddighet.

Nigrum, Sverige, 35 kr (37,5 cl).
Alkoholfri must av vinbär och druvor med friska toner, lätt örtig och en balanserad sötma.

Att dricka till desserten

Vecchioflorio Marsala Superiore 2013, Italien, 62 kr (37,5 cl).
Starkvin med söta, lite knäckiga drag, toner av torkad frukt och apelsin.
Hittar du inte något av dessa på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

 

Fler fredagsgourmeter!

En lyxigare två- eller trerätters middag som inte tar mer än en timme att slänga ihop.

 

Gillar du den här menyn? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette

NUVARANDE Klart på en timme – lyxig fredagsmiddag med grillad lammfilé
NÄSTA Pizza på åtta sätt