Fredagsgourmet – lyxig fredagsmiddag med vegetarisk chili

Konceptet ”Fredagsgourmet” är ett stående inslag i Allt om Mat. Det är en lyxigare middag som passar utmärkt till helgen, men som inte tar mer än en timme att slänga ihop.

Vi inleder helgen med fredagsmiddag full av smak! Färsgryta med rökt paprika, spiskummin och vitlök toppas med jalapeñosalsa och fetaost. Men först en elegant margarita med apelsinsmak.

 

Fördrink: Citrusmargarita

10 min

citrusmargarita

Foto: Ulrika Pousette

Fräsch och inte så alkoholstark drink. En saltrand runt glaset gör den extra festlig.

Till 4 glas:

  • 12 cl pressad apelsin
  • 2 cl pressad lime
  • 4 cl tequila
  • 4 cl Cointreau
  • 1 liter is

Garnering:

  • 1/2 lime
  • salt

Gör så här:

  1. Dra limehalvan mot yttersta kanten på cocktailglas. Vänd glasen upp och ner och doppa kanten försiktigt i salt. Skaka av överflödigt salt.
  2. Häll apelsin- och limesaft i en shaker och tillsätt tequila, Cointreau och is. Skaka kraftigt och sila upp i glasen.

Vegochili med färsk tomatsalsa och nachos

40 min

Vegochili med tomatsalsa

Foto: Ulrika Pousette

Hemgjord tomatsalsa toppar den kryddiga chilin.

Till 4 pers:

  • 300 g sojafärs
  • 1 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk oregano
  • 3/4 msk chilipulver
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 msk mald spiskummin
  • 2 tsk råsocker
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk kokta vita bönor (400 g)
  • 3/4 tsk salt

Salsa: 

  • 1 dl inlagda röda jalapeños
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 rödlök
  • 2 msk pressad lime
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt

Tillbehör:

  • 2 avokador
  • 150 g fetaost
  • 1 påse nachochips (185 g)
  • 1 kruka koriander

Gör så här:

  1. Skala och finhacka löken. Fräs den i medelvarm panna i olja. Tillsätt tomater och vatten. Blanda ner soja, oregano, chilipulver, paprikapulver, spiskummin och socker. Skala och pressa i vitlöken.
  2. Rör ner färsen och låt småkoka ca 5 min på medelvärme. Skölj bönorna i kallt vatten och rör ner i färsen. Krydda med salt.
  3. Salsa: Häll bort spadet från jalapeñon. Halvera tomaterna. Skala och skiva löken tunt. Blanda jalapeño, tomater och lök med limesaften. Tillsätt olja och salt.
  4. Skär avokadorna i klyftor. Smula fetaosten. Servera färsen med tomatsalsa, avokado, fetaost, nachos och koriander.

Karamelliserad ananas med vispad crème fraiche och kryddig kokos

10 min

karamelliserad ananas

Foto: Ulrika Pousette

Ananas blir extra saftig när den steks i smör och socker. Välj gärna fryst,
en perfekt genväg!
Till 4 pers:

  • 1 paket frysta ananastärningar (225 g) eller 1 färsk ananas
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk florsocker
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 50 g smör
  • 2 msk råsocker
  • 1 msk pressad lime
  • 1 1/2 dl kokosflagor
  • 1 tsk mald kanel
  • 1/2 kruka mynta

Gör så här:

  1. Vispa crème fraiche och florsocker fluffigt. Rör ner yoghurten. Ställ i kylen.
  2. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt ananas och råsocker. Stek 2–3 min på hög värme, tills ananasen börjar få färg. Häll över limesaften och ta från värmen.
  3. Lägg kokosflagorna i en påse. Häll i kanelen och skaka runt. Fördela krämen i botten på en skål. Toppa med ananas, kokos och mynta.

Redaktörens kommentar

”Passa på att använda säsongens söta apelsiner till drinken. Saltkanten på glaset ger en god smakbrytning, men det får inte bli för mycket salt. Jag tänker mig en middag i mexikansk stil.

Grytan är en variant på tacos och på chiligryta. Festligt men samtidigt avspänt, bara att lägga upp på ett stort fat med tillbehör att välja som man vill. Färsgrytan är riktigt kryddig, vilket jag tycker passar bra till vegofärsen. Andra sorters färs funkar lika bra.

Efterrätten är ganska söt med en liten sälta av smöret.”

Petra Pettersson, matredaktör

Att dricka till maten

Brooklyn Lager, USA, 19 kr (35,5 cl).
Lageröl med maltiga drag, toner av bröd och örter och en fräsch, balanserad humlebeska.

Att dricka till desserten

Xavier Muscat de Beaumes de Venise 2014, Frankrike, 99 kr (37,5 cl).
Sött vitt vin med blommiga, lätt aromatiska nyanser, inslag av gula russin och citrusmarmelad.

Nils Oscar Alkoholfri (1909) Sverige, 16 kr (33 cl).
Alkoholfritt öl, friskt med fin humlefräschör, örter och apelsin i smaken.

Hittar du inte något av dessa på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

 

Gillar du den här menyn? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette

NUVARANDE Fredagsgourmet – lyxig fredagsmiddag med vegetarisk chili
NÄSTA VINSKOLAN: Viner från Alsace – 3 tips och hur du matchar med mat