Fredagsgourmet med rissallad och frasiga getostbollar – klart på en timme!

Konceptet ”Fredagsgourmet” är ett stående inslag i Allt om Mat. Det är en lyxigare middag som passar utmärkt till helgen, men som inte tar mer än en timme att slänga ihop.

Fredagsgourmet – Mys med vego

Laga en helvegetarisk middag med ljummen svart rissallad och frasiga getostbollar. Till dessert en snabbgjord chokladmousse med kanderade nötter.

Redaktionens kommentar

”Jag gillar rätter med mycket grönsaker, och även nu på vintern finns massor av goda alternativ. Den här middagen bjuder på härliga texturer och är riktigt matig. Getostbollarna ska ätas nyfriterade, då är de som godast. Börja med moussen, som ska bli riktigt kall innan den vispas upp.”

Petra Pettersson, matredaktör

Ljummen svart rissallad med frasiga getostbollar

50 MIN

fredagsgourmet huvudrätt – svart rissallad med frasiga getostbollar

Foto: HELÉN PE

Till 4 pers:

  • 2 dl svart ris, t ex Saltå Kvarn
  •  1 aubergine
  • 2 rödlökar
  • 2 stora morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1/2 + 1/2 kruka timjan
  • 1 dl orostade cashewnötter
  • 150 g grillade kronärtskockshjärtan
  • 1 msk balsamvinäger
  • 50 g rucola

Tomatröra:

  • 200 g semitorkade tomater
  • 1 dl orostade cashewnötter
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk vatten
  • 2 krm strösocker
  • 1/2 tsk salt

Rostad vitlöksdressing:

  • 2 dl matyoghurt
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 2 krm salt

Bollar:

  • 1 burk kikärter (400 g)
  • 150 g getost (utan skal)
  • 2 1/2 msk + ca 1 dl Maizena majsstärkelse
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 msk olivolja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
  2. Grovtärna auberginen. Skala och skär rödlöken i breda klyftor. Skala och skär morötterna i stavar. Lägg grönsaker och hela vitlöksklyftor med skal på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olja. Krydda med salt och peppar. Finhacka 1/2 kruka timjan och strö över rotfrukterna. Rosta mitt i ugnen ca 25 min. Låt nötterna steka med när ca 5 min återstår av tillagningstiden. Låt svalna.
  3. Tomatröra: Lägg tomater, nötter, olja, vatten, socker och salt i en mixerskål och mixa slätt.
  4. Vitlöksdressing: Skala och mosa vitlöken från grönsaksblandningen. Blanda med yoghurt, sambal och salt.
  5. Bollar: Skölj av kikärterna och lägg i en skål. Tillsätt getost, 2 1/2 msk majsstärkelse, salt och peppar. Mixa med mixerstav. Forma små bollar med vattensköljd hand. Rulla dem på ett fat med 1 dl majsstärkelse. Hetta upp en panna med olja. Skaka av bollarna lätt och stek dem runt om till gyllenbrun färg, ca 5 min på medelvärme.
  6. Häll upp riset på ett stort fat. Vänd ihop det med rotfrukter, kronärtskockor och vinäger. Toppa med getostbollar, rucola och timjan.
  7. Servera med tomatröra och vitlöksdressing.

Mjölkchokladmousse med nötcrunch och maräng

10 MIN + TID I KYLEN

fredagsgourmet dessert - mjölkchokladmousse

Foto: HELÉN PE

Till 4 pers:

  • 100 g mjölkchoklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl kanderade nötter (finns färdiga i påse eller som lösvikt)
  • ca 2 dl maränger

Gör så här:

  1. Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills chokladen smält. Ställ i kylen tills den är kall.
  2. Vispa krämen fluffig med elvisp. Spritsa eller klicka moussen på fat eller skål och toppa med nötter och krossade maränger.

Att dricka till huvudrätten

Saint-Véran Domaine de la Croix Senaillet 2014, Frankrike, 129 kr.
Vitt vin med inslag av gula päron, citrus och lite mineral. Frisk syra och en fin avrundning i eftersmaken.

Rawson’s Retreat Semillon Chardonnay 2013, Australien, 55 kr.
Vitt alkoholfritt vin med toner av tropisk frukt, äpplen och en liten sötma i eftersmaken.

Att dricka till desserten

Vecchioflorio Marsala Superiore 2011, Italien, 62 kr, (37,5 cl).
Starkvin med söt, intensiv och knäckig smak. Inslag av nötter och apelsin.

 

Hittar du inte något av dessa på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

 

Gillar du den här menyn? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette

NUVARANDE Fredagsgourmet med rissallad och frasiga getostbollar – klart på en timme!
NÄSTA Allt om röda viner från Douro – och hur du matchar med mat