Det här dricker vi till framtidens mat

Nyttiga hälsodrycker, friska drinkar låga på alkohol, vitt vin och bubbel med lite eller ingen alkohol och kanske ett och annat innovativt vin. Det är vad vi kan förvänta oss dricka mest av i framtiden. Det menar Fazer i sin Lunchrapporten 2017.

I måndags anordnades Matprat på Restaurang Farang i Stockholm – ett diskussionsforum för framtidens mat med lett av Per Styregård, vinskribent i Dagens Industri, entreprenör och debattör.

Olika företag ställde ut under dagen och berättade om innovationer och tjänster som vill underlätta och bli en del av våra framtida matrutiner. Några av utställarna var MatlustiFoodbag, Matpriskollen och Risenta. För maten stod Fazer som nyligen lanserat Lunchrapporten 2017 där våra lunchvanor kartlagts och är en spaning över hur dessa trender kommer att utvecklas i framtiden.

Att äta vegetariskt och ekologiskt till lunch är inte längre något unikt. Fler och fler producenter och kök ställer om från att skapa recept med köttet som utgångspunkt till att använda grönsaken som huvudingrediens. Grönsaken är den nya styckdetaljen och framtidens t-bone steak kanske är en t-bön steak, menar Fazer i Lunchrapporten.

Grönkål, gurkmeja, sjögräs, jackfruit och aktivt kol är några av de trendingredienser vi ser allt mer av. De är inte animaliska, de är nyttiga och ospektakulära. De kommande åren kommer de största mattrenderna att handla om nya hållbara, vegetabiliska funktions- fokuserade ingredienser, menar de.

Vad dricker vi då till detta?

Pernord Ricard stod för drycken och serverade lågalkoholdrinkar, alkoholfritt bubbel och ett vin som tillverkats på ett helt nytt sätt – lagrat på whiskeyfat.

– Vi vill äta nyttigt och även dricka nyttigt, det innebär lägre eller ingen alkohol alls i vinet och drinken, menar Pierre-Eric Bouvier, brand manager för bland annat Lillet som är en fransk aperitif tillverkad på bordeauxdruvor och fruktlikör och har en lite bitter smak. Den blandas ofta med tonic water till en drink – låg på alkohol – toppad med gurka, jordgubbe och lite mynta.

Text: Sarah Djerf