Fråga: Hur är det med svavel i vin?

Vad gör svavlet i vin egentligen? Gunilla Hultgren Karell reder ut.

Annonsen laddas.

Fråga:
Sulfit, eller svavel som man också säger, är väl knappast nyttigt? Vilka viner innehåller mest sulfit? Ger det huvudvärk? Tacksam för svar!

– Britt Olsson

 

Svar:
Alla viner innehåller mer eller mindre svavel. Det finns flera anledningar; en är att det förhindrar oxidering, en annan att det är bakteriedödande. Ämnet bildas också naturligt under jäsningsprocessen, så helt fritt från sulfit blir aldrig vin. Det är framförallt astmatiker som reagerar på sulfit genom att luftrören dras ihop.

 

Generellt kan man säga att det finns mer sulfit i vitt vin än i rött vin. Detta för att man inte vill att vita viner ska oxidera och mörkna så snabbt. Vita, söta viner som är tänkta för längre lagring innehåller därför som regel mer sulfit. Vita boxviner är oftast mer svavlade än de som tappas på flaska.

 

Vill du undvika sulfit i mesta möjliga mån och ändå njuta av vin är det alltså röda viner som gäller.