Forskning visar: Därför är indisk mat så god

Älskar du korma, palak panir och tikka masala? Du är långt ifrån ensam. Nu har forskare hittat förklaringen till varför indisk mat är så utsökt.

Annonsen laddas.

Det är forskare vid Indian Institute for Technology som har gjort upptäckten. Enligt dem är anledningen till att den indiska maten är så smarrig att den har så få överlappande smaker, skriver Time.

I västerländsk matlagning paras ingredienser ofta ihop för att de har liknande smaker. I indisk matlagning är det tvärtom. Ingredienser som cayenne, koriander och garam masala blandas med ingredienser som de inte har någon kemisk överlappning med. Varje ingrediens bidrar därför med en unik komponent till den färdiga rätten och det är det som gör det indiska köket så oemotståndligt menar forskarna.

– Vi upptäckte att smakdelningen i det indiska köket i genomsnitt var betydligt mindre än väntat, skriver forskarna som gjorde studien genom att gå igenom tusentals indiska recept.

 

saparperssonaom