Förena vin och choklad — 3 underbara kombinationer

Sommelier och chokladexperten Maja Berthas om hur vi kan kombinera choklad och vin.

Maja Berthas är sommelier och chokladexpert och numera även författare. Boken som hon skrivit, Choklad i Sverige, är både nöje och fakta på samma gång, och det mesta som du kan tänkas vilja veta om choklad finns med. Det är ett standardverk inom chokladkunskap helt enkelt.

— Jag vill att det ska vara en bok som kan läsas av min mamma som inte kan så mycket om choklad men också av de som ska hålla provningar med choklad i centrum. Den ska vara heltäckande men också lättsamt.

Så, hur ska man då kombinera vin och choklad på bästa sätt? Nedan tipsar Maja Berthas om tre favorit-kombinationer.

 

3 vin- och chokladkombinationer

  1. Testa sydafrikanska vinet KWV Muscadel till  syrligare och fruktigare choklad, som Valrhonas Manjari eller Cluziels Mangaroo, säger hon.
  2. Eller så kan man dricka det söta och sträva röda spanska vinet Dulce Monastrell, det passar perfekt till kraftigare choklad med fruktiga toner som till exempel Cluziels Maralumi eller praliner med fruktfyllning
  3. Ett tredje alternativ är att dricka sherryn La Guita Manzanilla som funkar fint med hasselnötter eller choklad med saltflagor.

 

PS. För dig som vill ha vin-tips: Följ oss på Allt om Mat Vin på Facebook!

NUVARANDE Förena vin och choklad — 3 underbara kombinationer
NÄSTA Fyra fynd under 60