Fixa rulltårtan på klassiskt sätt

Här är rulltårtan som räcker till en fikasugen familj på 4–6 personer. Den är lätt att baka, kan varieras med säsongens bär och serveras som små bakelser.

Annonsen laddas.

När jag har semester på sommaren är en av dagens höjdpunkter fikastunden på eftermiddagen när alla längtar efter kaffe, saft och något gott. Ofta gräddar vi våfflor på verandan, särskilt regniga dagar, men en rulltårta är nästan ännu godare och kan serveras som små bakelser.
   Fyllningen kan varieras med olika bär efter säsong. I juni blir det jordgubbar, i juli hallon och i augusti tar vi björnbär.

Rulltårta med hallon

◷ca 30 min
Till 4–6 pers:

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 2 bakplåtspapper
  • 2–3 msk strösocker
  • Fyllning:
  • 2 dl vispgrädde
  • 250 g mascarponeost
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl hallon

Garnering:

  • hallon

1. Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner  i äggvispet till en slät smet. Lägg ett av bakplåtspapperen i en långpanna.

2. Bred ut smeten till ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Lägg det andra bakplåtspapperet på bordet och strö socker på det. Stjälp upp den gräddade kakan på det sockrade papperet.

3. Lossa papperet som kakan gräddats på. Det går lättast om du penslar ovansidan med vatten. Låt kallna. Vispa grädden och blanda med mascarpone och vaniljsocker. Bre blandningen på kakan. Strö på hallon (spara lite till garnering).

4. Rulla ihop kakan på längden. Lättast går det om du lyfter kanten med hjälp av papperet. Vira in rulltårtan i bakplåtspapper och låt den ligga svalt fram till servering. Skär i skivor och garnera.

Charlotte Jenkinson…
…är redaktör på Allt om Mat. Hon lagar helst enkla och rustika rätter och tar gärna vara på årstidernas primörer, bär, frukt och svamp.