Festmåltider enligt LCHF

Här är fem festliga recept som följer LCHF-metoden.

Annonsen laddas.

Gräddig kräftsoppa med krispiga parmesanflarn

  • 4 portioner

1 kg kräftor
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 liten röd chili
3–5 msk smör
2 msk tomatpuré
vatten
dillkvistar
2 msk finhackad schalotten- eller gul lök
2 msk smör
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 dl matlagningsvin
salt och vitpeppar
eventuellt 1–2 msk konjak
2 dl finriven parmesan eller liknande

Gör så här:
Buljong/fond:
1) Skala kräftorna, men behåll skalen. Spara eventuellt några vackra klor till garnering. Ställ kräftstjärtarna i kyl.
2) Skala och grovhacka löken. Fräs lök, chili, vitlök och kräftskal i smör i större gryta/kastrull utan att det antar färg. Fräs även med tomatpurén i smör. Slå på vatten så att det täcker och tillsätt några dillkvistar. Koka under lock ca 45 minuter.
3) Skumma under tiden. Sila bort skal och övriga ingredienser. Häll tillbaka spadet och reducera buljongen under ivrig kokning utan lock ytterligare 10 minuter eller tills ca 5–6 dl återstår.

Soppan:
4) Låt löken svettas i smör. Slå på kräftfond, vin, grädde och crème fraiche. Vispa eller mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med kryddor och mer salt om så behövs. Tillsätt konjak om det gillas och redan finns hemma. Ge soppan ett hastigt uppkok.

Parmesanflarn:
5) Fördela småhögar av finriven parmesan på smörpappersklädd plåt. Grädda hastigt i het ugn: 225–250 grader tills osten smält ner och blivit gyllenbrun i kanterna. Låt ostflarnen svalan innan de tas från papperet.
6) Fördela kräftstjärtar i botten på varma tallrikar. Slå över den heta soppan. Garnera eventuellt med något grönt som t ex ruccola samt klor och kräftstjärtar. Bjud parmesanflarn till.

Lammracks med chèvregratinerad portobello

  • 4 portioner

Ugn 175 grader.
1 kg lammracks
1 ordentlig kvist av vardera rosmarin, timjan, persilja, oregano
2 vitlöksklyftor
3 msk kallpressad olivolja eller rapsolja
3 msk balsamico
1 msk tomatpuré
saften från 1 pressad lime
flingsalt
nymald svartpeppar
smör till stekning
2 rödlökar
4 portobello (skogschampinjon)
4 skivor chèvre av god kvalitet, ca 1,5-2 cm tjocka skivor av passande omkrets till svamphatten
2 msk balsamico
salt och peppar
smör till stekning

Gör så här:
1) Mixa örterna med olja, vitlök, balsamico, tomatpuré, och lime till en slät massa, eller finhacka och rör ihop för hand. Pensla lammköttet runtom och marinera i kyl i minst en timme (gärna flera timmar).
2) Jämna eventuellt till svamphattarna så att de kan stå plant i en smörpappersklädd ugnsform. Skär osten och placera i svampskålen. Skiva rödlöken.
3) Stek lammet i smör försiktigt runtom i panna på spisen. Placera med köttigaste sidan upp i en ugnsform och sätt i en köttermometer i den tjockaste delen. Salta och peppra.
4) Låt eftersteka i ugn. Gratinera svampen samtidigt tills osten antagit en gyllene färg. Ta ut köttet vid 58 grader och låt vila under folie.
5) Smält under tiden rödlök i smör utan att den tar färg och var uppmärksam på att krispighet och tuggmotstånd kvarstår. Häll över skyn från lammformen och spetsa med balsamico. Låt hastigt koka upp. Smaka av och krydda med mer salt och peppar om det behövs.
6) Skär upp portionsbitar av köttet och snitta isär utan att skära rakt igenom. Arrangera tallrikar/portioner med den smakrika rödlöken på toppen av osten.

Balsamicojordgubbar med blå castello och pistageströssel

  •  3–5 jordgubbar per portion

balsamico av god kvalitet
blå castello
pistagenötter

Gör så här:
1) Skiva jordgubbarna tunt. Droppa försiktigt en aning balsamico på bären, ca 0,5 tsk per portion.
2) Arrangera bären på tallrik tillsammans med tunna skivor ost. Strö lite krossad pistage på toppen.
3) Låt vila i rumstemperatur en stund så att osten mjuknar och smakerna gifter sig med varandra.

LCHF-bröd

  • Grund till 20 LCHF-bröd

Tillagning 1 timme, ugn 200 grader.
6 ägg delade i vitor och gulor för sig
0,5 tsk salt
1 msk fiberhusk (finns i välsorterade matvaruaffärer)
200 g naturell philadelphiaost
0,5 tsk bakpulver
6 msk krossade linfrön
Tillägg: sesamfrön, flingsalt, rosmarin, oregano, vitlökspulver, vallmo, anis, dillfrö, malda brödkryddor, olja, etc.

Gör så här:
1) Vispa äggvitorna riktigt hårda och torra (ca fem minuter) med maskin. Fortsätt att vispa äggulorna fast i en annan bunke nästan lika länge, tills smeten blivit ljust gul och riktigt fluffig.
2) Tillsätt philadelphiaost, fiberhusk och salt i gulorna och vispa helt slätt. Vänd försiktigt ihop vitorna med ägg/ostsmeten- vispa inte utan använd istället slickepott och vänd med stora rörelser.
3) Tillsätt linfrön och bakpulver och vänd ner försiktigt. Låt smeten vila 10 minuter så att fiberhusken får svälla ordentligt. Klicka ut åtta hamburgerbröd på en bakpappersklädd plåt och strö sesamfrön på fyra av dem. Grädda i ca 15 minuter eller tills ytan blivit gyllenbrun.

Variationer
Focaccia: Droppa lite olja eller smält smör på ytan, krydda med salt, vitlök, rosmarin, oregano eller valfria torkade örter.
Mackor: Dofta över maldbrödkryddor med te-silen.
Fikabröd: klicka ut smårundlar och pudra över kanel.
Kex: Stryk ut smeten tunt på bakplåtspapper. Strö över rikligt med frön och kryddor samt en aning flingsalt.
Grädda i 15-20 minuter. Ta ut plåten och skär i tilltalande bitar eller remsor. Stäng av ugnen, ställ tillbaka plåten, men låt luckan stå på glänt (med hjälp av t ex en träslev emellan). Låt kexen torka på eftervärme 45-60 minuter.

Helstekt fläskfilé med pestohollandaise

  • 4 portioner

500–600 g fläskfilé
6–8 tunna skivor salami
125 g mozzarella
0,5 dl skivade svarta oliver
1–2 msk finhackad lök
färska basilikablad
smör
steksnöre
salt och peppar
1 citron
cocktailtomater, gärna på kvist
Reduktion:
10–15 krossade vitpepparkorn
1–2 msk grovhackad lök
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
4 äggulor
400 g skirat smör
3–4 msk pesto av god kvalitet

Gör så här:
1) Värm ugnen till 150–175 grader. Putsa filén, men låt fettet om möjligt vara kvar. Skär ett snitt i mitten jäms med hela filén, men inte helt igenom. Banka ut köttet och och skär fler snitt för att skapa ett stort platt köttstycke. Banka på båda sidor.
2) Fördela salami, ost, lök och oliver på hela köttytan. Rulla till en tajt rulle som binds ihop tätt med steksnöre av bomull. Bryn rullen runtom i smör. Lägg över filérullen i ugnsfast form och häll över skyn från pannan. Salta och peppra.
3) Lägg tomater på kvist runt köttet och stek i ugnen i cirka 20–30 minuter eller tills innertemperaturen håller 67–70 grader. Låt köttet vila under folie.
4) Gör såsen genom att koka reduktionen tills hälften kvarstår. Sila bort löken och pepparkornen.
5) Skira under tiden smör i kastrull eller mikro. Vispa ihop äggulorna i tjockbottnad kastrull och slå över reduktionen under fortsatt vispning. Ställ kastrullen på lägsta plattvärme eller tillaga såsen i kastrull och vattenbad. Vispa äggsmeten så att hela kastrullbotten berörs. Elvisp går bra. Såsen får vare sig koka eller sjuda – äggen ska bara vispas fluffiga och så småningom tjockna.
6) När äggsmeten har tjock konsistens tas kastrullen från värmen och ställs på fuktig duk eller trasa. Tillsätt smöret droppvis i äggsmeten under ständig fortsatt vispning. Allteftersom äggen binder kan smöret tillsättas i snabbare takt. Undvik att få med bottensatsen i det skirade smöret.
7) Smaka försiktigt av med pesto i omgångar och se till att såsen binder sig ordentligt. Salta om det behövs. Skär citronen i fyra tjocka skivor. Pensla dem med smält smör och grilla hastigt i grill, alternativt stekpanna.
8) Snöra av fläskfilén försiktigt och skär i jämna skivor. Arrangera tallrikar med sås, kött, tomater och citron. Garnera eventuellt med basilika.

Så äter du enligt LCHF

(Low Carb High Fat)

Du får äta:

  •  Mjölkprodukter. Fet mjölk, fil och yoghurt, ost, creme fraiche, grädde, smör. Tänk på att mjölk innehåller 4 gram kolhydrater per 100 gram. Var återhållsam.

 

Välj alltid det fetaste alternativet.

  • Nötkött, fläskkött, lammkött, kyckling, fisk, skaldjur. Skär inte bort det synliga fettet!
  •   Korv, köttbullar och andra charkprodukter (max 5 g är kolhydrater per 100 g).
  • Kryddor, buljong, salt efter smak. Såser utan kolhydrater.
  •   Ovanjordsgrönsaker, olja-vinäger-dressing.
  • Linfrön.
  • Oliver, kallpressad olivolja eller rapsolja, linfröolja.
  • Ägg (ekologiska, de konventionella har för hög halt av omega-6 i gulan).

 

Avstå

  • Potatis, chips och pommes frites.
  • Ris.
  • Majs och cornflakes.
  • Mjölbaserade produkter som pasta, bröd, kex, frukostflingor, gröt, välling, pannkaka.
  • Godis, kaffebröd, tårta. Sockersötade drycker. Allt socker och allt sockrat.
  • Margarin.
  • Mesost, blodpudding: för mycket socker.

 

Tips:
Om du känner att du inte kan avstå från exempelvis bröd eller potatis kan du trappa ner successivt.

 

Recept från ”LCHF-kokbok till fest och helg” av Doktor Dahlqvist och Airam (Annika Dahlqvist och Maria Höglund)