Festligt och fint med oxfilé på årets sista middagsbjudning

Fira av det gamla året med en vällagad oxfilé. Här är åtta recept med olika smakriktningar.

Helstekt oxfilé  med portvinssås Receptbild - Allt om Mat
Agneta Thorsèn

Helstekt oxfilé med portvinssås

Helstekt oxfilé med fyllning av pesto, parmesan och parma Receptbild - Allt om Mat

Helstekt oxfilé med fyllning av pesto, parmesan och parma

När man helsteker en köttbit är det nästan alltid bara ytan som får smak av kryddningen. Det finns ett par möjligheter att kringgå problemet, antingen genom att späcka köttet eller som i det här fallet att skära upp det till en utvikt ”köttplatta”. För att det ska fungera är det viktigt att köttbiten är helt jämntjock. Se därför till att både det så kallade huvudet och den avsmalnande spetsen på filén blir frånstyckade så att du får en jämntjock mittbit av oxfilén.