Fest på peppar

Det finns många spännande pepparsorter – men hur ska man använda dem? LEVA&BO peppar upp alla undrande med fem kryddstarka recept.

Annonsen laddas.

Fem sortes peppar
Grönpeppar. Har en svag hetta men är i stället rik i fruktighet och smak.

Svartpeppar. Har en renare hetta än vitpeppar. Perfekt i sallader, till grillat, pastarätter och så vidare. En bra allroundkrydda.

Rosépeppar. Passar fantastiskt med söta smaker som choklad, honung och jordgubbar. Ta inte för mycket bara då den har en stark aromatisk smak.

Vitpeppar. Något mildare i smaken än svartpepparn. Passar bra i redda, ljusa såser och till fläskkött. Bra allroundkrydda.

Långpeppar.
Starkare i smak och hetta än både vit- och svartpeppar.

Fem goda rätter

Pepprig kotlettrad & rotfrukter

Grönpeppar- & limeräkor

Vietnamesisk soppa med dumpling

Pepparpotatis med lime- & gräslöksdipp

Chokladkaka med peppar & jordgubbar

 

Om peppar

Hög buske. Både svart- och vitpeppar tillhör Piper-släktet, liksom långpeppar och madagaskarpeppar. Däremot tillhör inte rosépeppar, kajennpeppar och kryddpeppar detta släkte. Pepparbusken, piper nigrum, kan i vilt tillstånd bli uppemot 15 meter hög.

Odlas. Pepparbusken förekommer sällan vilt, utan odlas i Sydostasien, vissa sydamerikanska länder samt på den afrikanska västkusten

Stenfrukt. Det man skördar är buskens stenfrukter, som i det här fallet blir grön-, svart- och vitpeppar.

Läs Lisa Lemkes blogg här!