Fest med färska skaldjur

Färska skaldjur och goda såser är Ingbritt Gustavssons enkla recept på festmat. Här är hennes tre favoriter.

Annonsen laddas.

Romsås

”En favorit till kokt hummer med fin sälta från stenbitsrom och lagom sting av hackad rödlök.”

Cirka 2 dl
1 dl majonnäs, (se separat recept)
1 dl crème fraiche
50 g stenbitsrom
30 g finhackad rödlök
2 msk plockad dill, finhackad
salt
vitpeppar

Gör så här: Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Ställ såsen i kylskåp och låt den dra, cirka 30 minuter så smakerna hinner blanda sig.

 

Limedressing

”Den som vill ha en lite smalare sås gör den med enbart turkiskt yoghurt. Passar fint till alla skaldjur.”

Cirka 2 dl
1 dl turkisk yoghurt
1 dl majonnäs
1 lime, finrivet skal + pressad saft
salt
vitpeppar

Gör så här: Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Ställ såsen i kylskåp och låt den dra, cirka 30 minuter.

 

Chiliaioli

”Det är gott att matcha färska räkor och havskräftor med lite hetta från chilipeppar”.

Cirka 2 dl
1 dl turkisk yoghurt
1 dl majonnäs
1–2 vitlöksklyftor, krossade
1 röd chilipeppar
salt
vitpeppar
Gör så här:  Dela och peta bort kärnorna ur chilifrukter och hacka chilin mycket fint. Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av med salt och peppar. Ställ såsen i kylskåp och låt den dra, cirka 30 minuter.


Gillar skaldjur

Ingbritt Gustavsson, eller IB som hon alltid kallas, är född i Karlskoga växte upp långt ifrån västkustens färska skaldjur. Efter utbildningen till kock och kallskänka och ett antal år på olika restauranger hamnade hon bakom disken hos Västkustpojkarna i Billdal söder om Göteborg..

–Det var en kompis som lockade hit mig och jag trivs fantastiskt bra. Jag jobbar med fina råvaror, gör inläggningar, såser, soppor och fonder till våra kunder.

–Det är viktigt att smaka av såserna ordentligt, så man får precis den smak man själv tycker om. Se mina recept som en vägledning, inte något som behöver följas slaviskt. Tycker du om dill så öka mängden dill i romsåsen, vill du inte ha vitlök, så uteslut den i chilisåsen.

Färsk svensk hummer är en delikatess som IB kan rekommendera sina kunder när det handlar om lyxig festmat.

– En hummer på 500 g ska sjuda i cirka 10 minuter, inte längre. Låt den dra i lagen för att få god smak.