Favoriter från Sydafrika

Gunilla Hultgren Karell väljer ut de bästa och tipsar om mat till.

Annonsen laddas.

 

VITA VINER

Arthouse Viognier Chenin Blanc Sauvignon Blanc 2008 (2042), 79:-
Frejdigt vin med druvig, lite blommig karaktär med frisk syra. Läckert och intagande och passar till exempelvis en thaikryddad kycklinggryta.
Betyg: 5/5

 
Simonsig Chardonnay 2008
(2032) 85:-
Smakrikt och rätt maffigt med rostade toner, tropisk frukt, nötter och citrus. Testa till en kalvschnitzel.
Betyg: 4/5

Fleur du Cap Sauvignon Blanc 2008 (2076) Sydafrika, 99 kronor
Aromatiskt med krusbär, nässlor och lite sparris i doft och smak. Gott som drink eller till färska skaldjur.
Betyg: 4/5

Zonnebloem Sauvignon Blanc 2009
(2020) 199:- (3 liter)
Fräscht, friskt och aromatiskt. Fläder, citrus och krispiga äpplen i smaken. Funkar både som drink och till kräftorna.
Betyg: 4/5

 

RÖDA VINER

Porcupine Ridge Syrah 2008 (22996) 98:-
Generöst och vägvinnande vin med kryddig, köttig och balanserad smak. Servera gärna till en mustig gryta.
Betyg: 5/5

Roodeberg 2007
(7451) 269:- (3 liter)
Ett tufft och rejält vin med mörk frukt, plommon lite rökiga toner och fatkrydda. Till smakrikt kött, gärna grillat.
Betyg: 5/5

Allesverloren Tinta Barocca 2007 (12002) 109:-
Läckert mörkfruktigt med krydda, kraft och finess. En stående favorit som passar utmärkt till en stek med gräddig svampsås.
Betyg: 5/5

Graham Beck Shiraz Cabernet Sauvignon 2008
(12986) 69:-
Trevligt, användbart rödvin med mogen frukt, inslag av vinbär och örter. Till lammburgare med chèvreröra och rostad potatis.
Betyg: 4/5

 

STARKVIN

Allesverloren Fine Old Vintage 2006 (2109) 135:-
Söt, läcker och intensiv smak sompåminner om dadlar, katrinplommon, nötter och russin. Gott till en blåmögelost med ordentlig sälta.
Betyg: 5/5

Muscadel Red (8308) 88:-
Sött med drag av russin, choklad och citrusfrukter. Superläckert till en nöt- och chokladkaka med vispad grädde.
Betyg: 4/5