Ensaimadas med choklad

Baka mallorkinska bullar med chokladfyllning och bli extra populär bland gästerna!

Annonsen laddas.

Bakverket har tillverkats på Mallorca sedan 1600-talet och äts antingen till frukost eller som kaffebröd. Traditionellt bakas ensaimadas på surdeg med bland annat ägg, olivolja och ister och äts naturella eller med fyllning. Det här modifierade receptet kan du baka kvällen före och grädda till helgfrukosten:

  • 8 st stora bullar

11-12 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1,5 dl socker
2 msk honung
50 g jäst för söta degar
2 stora ägg
100 g smör
2,5 dl mjölk
50 g smält smör till pensling
florsocker
Fyllning:
100 g mörk choklad alt. aprikosmarmelad

Gör så här:
1. Lös jästen i en bunke med salt, socker och honung.
2. Skär smöret i små tärningar och blanda ner i bunken med den ljumna mjölken och äggen.
3. Rör ner mjölet, lite i taget. Arbeta ihop en smidig deg.
4. Jäs till dubbel storlek i bunken under plastfolie i 1 timme.
5. Smält choklad till fyllningen i vattenbad eller 30-45 sekunder i mikrovågsugnen.
6. Knåda degen och dela den i 8 delar. Kavla ut varje del på mjölat bakbord till breda, ca 50 cm långa remsor.Pensla remsorna med choklad och rulla ihop dem till långa ”ormar”.
7. Rulla längderna som snäckor på bakplåtspapper, 4 per plåt.
8. Låt jäsa under plastfolie i ytterligare 1 timme. (Bakar du på kvällen kan du förbereda hit och sedan låta bullarna jäsa i kylskåpet över natten och baka av morgonen därpå.)
9. Förvärm ugnen till 200 grader.
10. Pensla bullarna med vatten och baka i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.
11. Ta ut bullarna och pensla med smält smör. Låt svalna på plåten och pudra med florsocker före servering.

Typiskt Mallorca

Fruktträd
I februari blommar Mallorcas mandelträd i rosa och vitt. Det var morerna som planterade de första träden på 900-talet. Mandeln används i maträtter och bakverk, bland annat i turrón, den speciella mandelnougaten, i glass eller dricks som ren mandelmjölk. Staden Sollér på västkusten är känd för sina apelsinodlingar och sin fina olivolja. Även fikon och aprikoser odlas på ön.

Mycket grönt
Trampó är en skuren sallad bestående av paprika, tomat och lök, ofta serverad som sidorätt. Byggs på med sardiner och oliver eller hamnar ovanpå en paj, coca. I övrigt odlas tomater, paprikor, aubergine, potatis, kronärtskockor och pumpa. Mallorcas svar på ratatouille kallas trumbet.

Svart paella
I Palma hittar du många olika fiskar på menyn: sjötunga, rocka, tonfisk, marulk, röd mulle, musslor och skaldjur. Du kan beställa hummergrytan caldereta de llagosta och guisat de peix, en kombinerad fisk och skaldjursgryta. Många rätter innehåller bläckfisk, bland annat den svarta paellan arroz con pulpo.

Svarta grisar
De svarta grisarna, som föds upp på bland annat ekollon, bönor och fikon, är öns stolthet. Från dem kommer de fina serranoskinkorna och den röda, bredbara korven – sobrasada – som kryddats med paprika och  peppar.