Ekologiska viner på Systembolaget – Vi har testat, här är de bästa!

Allt om Mat:s vingrupp har testat sig igenom det ekologiska sortimentet. Utbudet är större än förut och kvaliteten har blivit bättre. Vi har valt ut de bästa ekologiska vinerna just nu på Systembolaget. Här får du tips om vita, röda, roséviner och mousserande – alla gröna!

Annonsen laddas.

Ekologiska röda viner ”Mer än prisvärt”

12615 Viña Herminia  2014, Rioja, Spanien. 79 kr
Saftigt och rödbärigt med vanilj, peppar och klassisk riojastil.

3169 Amaltea de Loxarel  2014, Penedès, Spanien. 79 kr
Saftigt, enkelt med söta plommon, örter och lakrits i fräsch stil.

6718 Rawson’s Retreat Organic Series Cabernet Sauvignon Shiraz Merlot 2014, Victoria, Australien. 79 kr
Saftigt och lättsamt med söta bär och trevlig stil.

6581 Cameleon Selection Malbec 2015, Mendoza, Argentina. 85 kr
Saftigt, rakt och robust med söta mörka bär, tandkrämsfräschör
och dämpad syra.

6518 Cameleon Selection Cabernet Sauvignon 2015, Argentina. 85 kr
Mjukt, rent, saftigt med söta svarta vinbär, lakrits och lite hetta.

2362 Torres Las Mulas Carmenère 2015, Valle Central, Chile. 87 kr
Sötsyrligt och örtigt med mörka bär, paprika och personlig stil.

76065 Cycliste Côtes du Rhône Villages 2015, Frankrike. 89 kr
Ungdomligt och generöst med saftiga mörka bär, lakrits och örter.

2233 Château Pech-Latt  2014, Corbières, Frankrike. 99 kr
Maffigt med elegans och söta bär, kryddor och bra fräschör.

2717 Gratena Chianti  2014, Chianti, Italien. 99 kr
Stillsamt och körsbärsdoftande med örter, lakrits och syrliga
plommontoner.

2393 Musella Valpolicella Superiore 2014, Italien. 109 kr
Lätt och slankt med körsbärstoner, en gnutta ek och friska drag.

2662 Ch Malavieille Alliance  2014, Frankrike. 119 kr
Trevligt utan pretentioner med svarta vinbär, örter och frisk syra.

2861 Crozes-Hermitage Domaine Habrard 2014, Frankrike. 129 kr
Rent, slankt och stiligt med bra syra och söta mörka med med drag av lavendel och chark.

3313 Castoro Cellars Reserve Grenache 2014, USA. 129 kr
Enkelt, robust med mörka söta bär, örter, kryddiga drag och hetta.

22620 Bonterra Zinfandel 2013, North Coast, USA. 139 kr
Balanserat och saftigt med mörka bär och naturlig sötma.

2262 La Bastide Blanche  2013, Bandol, Frankrike. 169 kr
Söta plommon, lakrits och blommiga drag med rondör, hetta och
något torrt slut.

74048 Domaine Santa Duc Gigondas 2012, Gigondas, Frankrike. 219 kr
Bullrigt och knubbigt med mogna, mörka plommon och moreller,
ek, frisk syra och lite hetta.

Ekologiska vita viner ”Fynd!”

2267 Brochet Facile Sauvignon Blanc 2014, Frankrike. (t) 79 kr
Friskt och fräscht med krusbär, kryddor och hårdför syra.

6043 Soleado Verdejo Organic 2015, Rueda, Spanien. (t) 79 kr
Friskt och fruktigt med apelsin och karamelliga toner.

5595 Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire 2014, Chablis,
Frankrike. (t) 179 kr

Friskt, stramt och snyggt med melon, mineral och god balans.

Ekologiska vita viner ”Mer än prisvärt”

2391 Collevite Falerio Pecorino 2015, Falerio, Italien. (t) 79
Personligt med gula äpplen, citrus, aromatiska drag och fräschör.

6600 Cono Sur Chardonnay 2015, San Antonio, Chile. (t) 89

Dämpad doft av gula plommon och äpplen, Syrligt, enkelt och
renhårigt med en aning söt vanilj.

Annonsen laddas.

2294 Dreissigacker Riesling Organic Trocken 2015, Tyskland. (t) 99 kr
Aromatiskt med fin frukt och blommiga drag med aningen
kryddor i rak, korrekt stil.

5368 Sander Riesling Trocken 2015, Rheinhessen, Tyskland. (t) 104 kr
Rent och milt med drag av aprikos och citrus.

72093 Reichsrat von Buhl Riesling Trocken 2014, Tyskland. (t) 119 kr
Syrligt och friskt med sköna drag av gula plommon och äpplen.

5222 Saint-Véran Domaine de la Croix Senaillet 2014, Frankrike. (t) 129 kr
Fina toner av gula äpplen och mineral med någon rondör.

5882 A Christmann Riesling 2014, Pfalz, Tyskland. (t) 129
Lättgillat och friskt med aprikos och blommiga toner i publik stil.

16632 Bonterra Chardonnay 2014, Mendocino, USA. (t) 139 kr
Pålitigt och kompetent med drag av gula plommon och melon,
och mjuk avrundning.

2238 Domaine du Bouchot  2014, Pouilly Fumé, Frankrike. (t) 189 kr
Lovande doft av nässelsnår och örter. Stramt med bra längd.

Ekologiska roséviner ”Mer än prisvärt”

6542 Adobe Rosé 2015, 3000 ml, Valle Central, Chile. (t) 209 kr
Hallonremmar och vanilj med lätta, luftiga drag och pepprigt slut.

74050 Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé 2015, 3000 ml,
Western Cape,
Sydafrika
. (t) 239 kr
Saftigt, intensivt och kraftfullt med kryddiga drag och röda bär
från trädgården.

2209 Puycheric Syrah Rosé 2015, VdP d’Oc, Frankrike. (t) 69 kr
Fräscht med drag av smultron i sötsyrligt somrig stil.

6077 Mulderbosch Rosé 2015, Coastal Region, Sydafrika. (t) 82 kr
Smakrikt och grillvänligt med söta röda bär, kryddiga toner och
friska drag.

2242 Valle Reale Cerasuolo Rosé 2015, Italien. (t) 85 kr
Blandsaft med körsbärstoner och fräschör, bra drag i smaken.

Ekologiska mousserande viner ”Mer än prisvärt”

7904 Privat Brut Nature Reserva 2014, Cava, Spanien. (t) 99 kr
Rakt på sak med fräschör, strama äppeltoner och brödiga drag.

7610 Cava Blanc de Noirs 1+1=3 U Mes U Fan Tres, Spanien. (t) 99 kr
Friskt och krispigt med gul frukt, brödiga toner och någon rondör.

7732 Gardo & Morris Brut Rosé, Nya Zeeland. (t) 109 kr
Stillsamt, rödbärigt och lent med frisk syra och kryddig mitt.

7911 Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Brut, Frankrike. (t) 119 kr
Brödigt, mjukt och rent med komplexitet och någon längd.

Utbudet ökar och nu finns det mycket ekologiskt att välja på

Plötsligt händer det – efter en lång provning av alla ekologiska viner i Systembolagets sortiment kan man konstatera att kvaliteten tagit några steg uppåt. Dessutom är utbudet nu större än tidigare med nästan 200 viner i det ordinarie sortimentet. Fler enkla, schysta viner, fler viner av riktigt god kvalitet, ja det är en utveckling att applådera.

1997 märktes de ekologiska vinerna i Systembolagets sortiment upp för första gången. Försäljningen började ganska trevande. 2005 hade man kommit upp i knappt en miljon liter ekologiskt vin i Sy-stembolagets försäljning, och sedan segade sig försäljningen uppåt i långsam takt för att stanna av 2011. Det var som att intresset nått maxnivå. Försäljningen låg mer eller mindre stilla i tre års tid.

Annonsen laddas.

Det som har hänt därefter är upplyftande. I ett skutt fördubblades försäljningen av ekologiskt vin från år 2013 till 2014. I liter handlar det om cirka 10 miljoner liter vin!

Kanske spelar den heta debatten från 2013 om besprutningsrester i vin roll, efter ett omskrivet program i TV4:s Kalla Fakta. Även om informationen i programmet visade sig vara väl hårdragen kan det ha varit en ögonöppnare för många konsumenter som tidigare inte tänkt på vad vin kan innehålla mer än druvmust och alkohol.

Ett annat skäl kan vara att allt fler europeiska vinproducenter certifierat sig efter att EU:s gemensamma regelverk för ekologiska viner trädde i kraft 1 augusti 2012.

En snabb genomgång av vilka länder som dominerar de ekologiska vinerna visar att det handlar om de gamla trotjänarna Italien, Frankrike och Spanien. Men strax därefter kommer Chile och Argentina. 

Vinproduktion är en dyr och långsam affärsverksamhet, och det finns mycket som kan gå fel under odlingsfasen, till exempel. Därför är det kanske inte konstigt att just druvor är en av de allra mest besprutade grödorna – ett av många skäl att välja ekologiskt vin. Men på senare tid har en del kritiska röster höjts även mot ekologisk odling. Är det verkligen mer skonsamt mot naturen? Inom ekologisk druvodling får man till exempel bespruta druvorna med kopparsulfat mot svampangrepp. Koppar är en tungmetall som följer med regnvattnet ner i jorden och stannar där, därav kritiken.

Och enligt EU:s regelverk får man dessutom använda tillsatser i själva produktionen. Inte lika många som vid konventionell vinproduktion, men ändå. För ekologiskt vin listar EU 45 tillåtna, jämfört med 63 för konventionellt vin.

Så det är kanske inte kons-tigt att diskussionen om hur ett grönt, miljövänligt vin ska vara inte stannar vid ekologiskt vin. Det finns en stark trend i framför allt restaurangbranschen för både biodynamiska viner och naturviner, en trend som kan kopplas till grönsakens allt starkare fäste på de trendigaste restaurangtallrikarna. Det är lätt att ställa ekologiskt, biodynamiskt och naturvin mot varandra i kampen om vilken väg som är den rätta, men man kan också se dem som dynamiska delar i en större diskussion: Hur vill vi att våra viner ska produceras? Och hur kan vi själva påverka vilka viner som finns tillgängliga?

Försäljningssiffrorna från Systembolaget ger ett svar. Företaget har satt som mål att 10 procent av alla drycker som säljs ska vara ekologiska 2020; ett högt ställt mål, kan tyckas. Men om trenden fortsätter i samma stil som den gjort hittills kommer det här målet att vara överträffat med råge redan i år! För 2015 kom hela 9,6 procent av de sålda dryckerna från det ekologiska sortimentet.

Av Marie Oskarsson

Vad betyder märkningen?

De gröna vinerna:

Ekologiskt vin. De viner som EU-certifierats är tillverkade av ekologiskt odlade druvor, där bland annat konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel inte får användas i vingården. Dessutom finns regler för vintillverkningen kring exempelvis tillsatser. Märks med EU:s gröna ”löv”. Kan dessutom märkas med Krav eller EcoCert om de kraven uppfylls.

Biodynamiskt vin är vin som odlats ekologiskt efter antroposofen Rudolf Steiners filosofi. EU godkänner de biodynamiskt odlade vinerna som ekologiska. Demeter och Biodynamic är de två officiella certifieringarna.

Naturvin. Ekologiskt odlat vin som produceras med minimal påverkan i vineriet och minimalt eller inget svavel. Det finns inget regelverk för vad som är ett naturvin, och ingen certifiering, så här är det upp till varje vinproducent att sätta den etiketten på sitt vin.