Egna hjortron hemma

Nu kan du odla hjortron i din egen trädgård. Med lite vilja och tur med vädret vill säga.
– Det går att få egna hjortron i hela Sverige, säger trädgårdsmästaren Johnny Reese.

Just nu pågår trädgårdsmässan i Stockholm och en av utställarna är Johnny Reese från Reese handelsträdgård. Han har under några år jobbat på att ta fram hjortron för hemmaodlaren.
– Det går att odla hjorton hemma, säger han.
Men det är lite pyssel. För det första är hjorton enkönade.
– Du måste ha båda hon- och hanplantor för att de ska få frukt. Men först måste du få de att blomma också, berättar Johnny.

Måste ha en kylperiod

Hjortron blommor om de har fått en kylperiod, och den ska helst ligga på mellan 0,5 och 4 minus grader.
– Det är många som frågar sig hur de kan blomma uppe på fjället där det är så kallt på vintern, men rismossen fryser aldrig underifrån och snön ovanpå isolerar, så det blir perfekt för hjortronen.
Hjorton behöver alltid vatten underifrån och torvjord. När du börjar med egna plantor ska de sättas i torvjord i en femliterskruka med ständig vattentillgång underifrån.
– Det kan gå med rhododendronjord, men man får vara noga med strukturen på torven, säger Johnny.
Sedan behöver de sin kylperiod och när blommorna kommer är det dags att pollinera. Ta en hanblomma (utan frukt) och dutta runt på honblommorna. Sedan är det bara att vänta. Egna plantor kan alla i Sverige ha.
– Det går i hela landet, själv har jag de i växthuset i Enköping, berättar Johnny, vars nästa idé är att ta fram vilda åkerbär för hemodling.

 

 

 

 

Johnny Reese  är trädgårdsmästare och har tagit fram hjortron för hemmaodlaren.

 

Läs mer från trädgårdsmässan här!