Egen wallenbergare steg för steg

LEVA&BO:s Christina Asplund guidar dig steg för steg till en lyckad middag. Klicka vidare i bildspelet ovan för att se de olika stegen, ingredienserna hittar du nedan. Wallenbergare är en klassisk maträtt som många älskar. Kalvfärs, vispgrädde, ärtor, lingon – svensk husmanskost med guldkant!

Annonsen laddas.

Wallenbergare med potatispuré
Redskap:

  • Bunkar
  • Plastsked
  • Måttsats
  • Smörpapper
  • Stekpanna
  • Stekspade
  • Kastruller
  • Potatisskalare
  • Ballongvisp

Ingredienser

400 g kalvfärs
1 tsk salt
4 äggulor
2 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar, nymald
2 msk smör

Puré:
800 g mandelpotatis
ca 1 1/2 dl mjölk
2 msk smör
salt, vitpeppar

Servera med:
Kokta gröna ärtor
Rårörda lingon

1 Blanda. Se till att kalvfärs,  äggulor och vispgrädde är kylskåpskalla. Blanda kalvfärsen med saltet, då binder färsen vätskan bättre.

2 Peppra. Tillsätt sedan ägg-gulor, grädde och peppar. Arbeta kraftigt ihop till en smi-dig färs, som håller samman.

3 Forma. Forma färsen till 8 stycken biffar med vattensköljda händer. Lägg dem på skärbräda eller fuktat smörpapper.

4 Stek. Smält smöret gyllenbrunt. Lägg ner biffarna och platta till dem något. Stek biffarna på medelvärme, cirka 3 minuter per sida.

5 Pressa. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter. Häll av vattnet, pressa potatisen genom en purépress ner i en skål.

6 Smaka av.
Vispa ner smör och upphettad mjölk till en luftig puré med ballongvisp. Smaka av med salt och peppar. Servera med lingon och gröna ärtor.

Hela receptet hittar du här!
 

Gott att dricka till

•   Vinet Château des Monges La Clape (95144) från Frankrike, 114 kronor, passar bra till Wallenbergaren.

Han gav namn åt rätten
Rätten har fått sitt namn efter häradshövdingen Marcus Wallenberg (1864–1943).