Egen kebab steg för steg

Leva & Bo:s matskribent Christina Asplund hjälper dig att lyckas med maten. Klicka vidare i bildspelet ovan för att se de olika stegen, ingredienserna hittar du nedan.

Annonsen laddas.

Redskap:

  • Skålar
  • Plastsked
  • Rivjärn, zestjärn
  • Måttsats
  • Kavel
  • Pensel
  • Bakplåtspapper
  • Stekpanna
  • Stekspade
  • Skärbräda
  • Kniv

1 Rör. Blanda färsen i en bunke med salt, peppar, spiskummin, riven vitlök och ägg till en smidig färs.

2 Kavla. Forma bollar av färsen, cirka 1/2 dl färs i varje. Pensla lite olja på delade bakplåtspapper. Kavla ut färsen tunt med en kavel mellan två bakplåtspapper.

3 Stek. Ta bort det övre papperet och vänd ner färsen i het stekpanna med smör, med hjälp av det andra papperet. Stek färsen, cirka 1/2 minut per sida. Upprepa tills all färs är stekt.

4 Strimla. Skär den stekta färsen i tunna strimlor. Dela tomaterna, skiva lök och strimla sallaten.

5 Blanda. Dela och skrapa kärnorna ur chilin. Blanda med passerade tomater, och salt t  i en skål. Hacka mynta och blanda med yoghurt i en skål och smaka av med salt och peppar.

6 Fyll. Värm pitabröden enligt anvisningarna på förpackningen och servera köttet i bröden med tomat, lök, isbergssallat och kebab feferoni. Servera såserna till kebaben.

 

Ingredienser

500 g lammfärs eller nötfärs
1 tsk salt
2 krm svartpeppar,
nymald
2 krm spiskummin
1 vitlöksklyfta, riven
1 ägg
smör
olja

Tomatsås:
2 dl tomater,
passerade
1/2 – 1 röd spansk chilifrukt, urkärnad och finhackad
salt

Yoghurtsås:
2 dl turkisk yoghurt
1–2 msk färsk mynta, finhackad
salt, peppar
Servera med:
pitabröd
10–15 romantica
tomater, delade
1 rödlök, skivad
4–5 dl isbergssallat, strimlad
kebab feferoni
 

Hela receptet hittar du här!

Gott att dricka till

  • Till kebab passar ayran (från turkiskan) allra bäst. Blanda vanlig yoghurt med vatten så att den blir som drickyoghurt. Salta efter smak. Vispa eller blanda i mixer för mera skum. Drick den iskall!