Efterrätt till påsk

Recept på våra godaste efterrätter till påsk! Gula, sötsyrliga efterrätter är gott och vackert på påskbordet, citrus passar extra bra i efterrätt efter en matig påskbuffé.

Påsken är en av våra stora mathögtider och en riktigt god efterrätt ett självklart inslag på påskmiddagen. Här kommer ett recept på en superenkel sorbet med fryst mango och lite lime.

Mango- och limesorbet

10 min + tid i frys

Mango- och limesorbet

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Till 10 pers:

  • 600 g fryst mango
  • 4 dl crème fraiche
  • 2 lime, rivet skal + 1 msk pressad saft
  • 2 dl vit sirap

Fruktsallad:

  • 2 mango
  • 1 ananas
  • 2 msk vit sirap

Gör så här:

  1. Häll de frysta mangobitarna i en matberedare. Tillsätt crème fraiche, limeskal, lime­saft och sirap.
  2. Mixa ganska länge till en jämn kräm. Häll upp i en burk med tätt slutande lock och förvara i frysen ca 1 timme. Vid längre frystid kan sorbeten ställas ca 30 min i kylen före servering.
  3. Skala, kärna ur och skär mangon i ca 1/2 cm stora bitar. Skala och halvera ananasen. Skär bort den grova stocken i mitten och skär fruktköttet i ca 1/2 cm stora bitar. Blanda frukten med sirap och servera till sorbeten.
Påsk efterrätt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Blommande dessert när porslinsäggen får samsas med pärlhyacinter. Äggen är en bonbonnier med gul primula som motiv från Royal Copenhagen.

Dessertvin till sorbeten

Jaillance Muscat, Frankrike, 89 kr.
Ett sött, mousserande ekovin med lättsamma toner av druvor, litchifrukt och lite fläder.

Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

 

Fler goda efterrätter till påsk:

NUVARANDE Efterrätt till påsk
NÄSTA Världens bästa frukostuppfinning? Här är maskinen vi alla önskar oss!