Det visste du inte om raw food

Vill du satsa på att byta matstil till något som kan göra magen lugn och maximera ditt vitaminintag? Då är raw food något för dig.

Annonsen laddas.

Raw food, eller levande föda som det heter i Sverige, startade som ny
matstil i USA för flera år sedan och har sedan dess sakta spridits över världen. En av poängerna med raw food är att maten aldrig ska ha
hettats upp till över 42,5 grader.
– I råvarorna finns levande enzymer som har en läkande effekt. Våra
celler är uppbyggda av enzymer och ju fler vi äter desto mer hjälper vi kroppen att stärka sig själv, säger Erica Palmcrantz Aziz, författare till boken "Raw food på svenska" (Ica bokförlag). Erica testade själv raw food under en vistelse i USA för fyra år sedan och då blev hon fast.
 – Jag kände hur hela jag förändrades direkt, säger hon.

Bygger på måltider på grönsaker

Raw food innebär att skapa måltider på groddar, frukt, honung, grönsaker, alger, skott och bönor. En välbalanserad kost innehåller alla näringsämnen.
 – Fett får vi från alla nötter och frön, och kallpressade oljor, säger Erica.
Kolhydrater får du blanda annat från frukten och grönsakerna och protein finns i bland annat bovete, som är ett bra mål tidigt på dagen.
– Min frukost består ofta av groddat bovete med färska bär eller frukt, säger Erica.

Kan få igång magen bra

De levande enzymerna gör det lättare att smälta maten och fibrerna i maten gör att magen fungerar som den ska.
– Det kan ta ett tag innan magen vänjer sig. Har man ätit dåligt länge måste magen få tid att ställa om sig. Det kan ta upp till ett par månader.
Alla mår kanske heller inte bra av bara äta den här typen av mat, men alla kan prova på sin egen nivå.
– Jag vill inspirera till att hitta sitt sätt att äta raw. Vad mår jag bra av, får du fråga dig.
Man kan börja med att byta ett mål om dagen, berättar Erica som brukar tipsa om att istället för att ta en kopp kaffe och kaka på  eftermiddagen när man är trött då ta en banan eller en energifylld smoothie, eller om man har möjlighet lägga sig och vila en stund.
– Man vill komma ifrån de här sockerdipparna. Med raw food fick jag
mycket mer energi och jämnare kraft över dagen.
Erica berättar också att hon sällan blir sjuk, efter att hon bytt kost.
 – Jag får i mig mängder med vitaminer och mineraler.
Om du vill testa äta raw food är det bra att gå en kurs och lära sig tillreda maten. Väljer du att bara äta raw food är det viktigt med kunskap.


Hon kan lära dig laga

Namn: Erika Palmcrantz Aziz
Yrke: Certifierad raw food kock och personlig tränare.
Aktuell: med sin bok "Raw food" (Ica bokförlag).