Det här är Sveriges 8 bästa caféer

Visste du att årets bästa café ligger i Sigtuna och det bästa konditoriet i Uppsala? White guide café kan nu avslöja Sveriges 8 bästa caféer i olika kategorier. Kvalitetste och personliga bakverk har visat sig vara två tydliga trender.

Den 8 maj släpptes resultatet då White guide café bjöd in till fest på Skeppsholmen för att hylla Sveriges bästa caféer.

White Guides anonyma testare har besökt närmare 450 caféer under året för att sålla fram de allra bästa. 351 caféer kvalificerade sig till årets guide och åtta premierades för att ha uppvisat särskilt hög kvalitet.

– Några av årets trender är att kvalitetsteer verkligen gör sitt intåg på caféerna, Sverige har bland annat fått sin första helt renodlade tebar, Teajunkie i Malmö, säger Lena ilkjaer, chefredaktör för White Guide Café.

Hon berättar att det på bakverkssidan har visat sig att  konditorerna tar mer plats och skapar egna, personligt präglade sötsaker.

– Med tanke på konkurrensen från närmast dygnet-runt-öppna restauranger i storstäderna och dagligvaruhandeln är det viktigare än någonsin för caféer att satsa på ett innovativt och personligt utbud – och de gör de verkligen. Fikakulturen är ytterst välmående i Sverige just nu.

Här är hela listan över vinnarna i de åtta kategorierna:

Årets bästa café

R C Chocolat, Sigtuna

Motivering: För att med stor hantverksskicklighet ha skapat ett möte mellan fransk och svensk konditorikultur där experimentlusta och atmos­ fär gör att man ständigt längtar tillbaka.

Årets konditori

Günterska Hovkonditori & Schweizeri, Uppsala

Motivering: För att ha lyft sitt hedonistiska utbud av oemotståndligt kreativa bakverk till nya höjder och skapat en mötesplats som får det bästa inom svensk kondiskultur att blomstra.

Årets kaffebar

Budhas Kafferosteri, Lycksele

Motivering: För att kombinera djup kunskap om förädling av den bästa råvaran med ett bemötande av varje gäst som vore det en vän.

Årets Stjärnskott

Borgmästargården, Falkenberg

För att på rekordtid ha tagit sig till elitnivå med hjälp av säsongs­ anpassade bakverk på lokalproducerade ingredienser där allt paketeras på bästa sätt av den kaffe­ och tekunniga personalen.

Årets hållbara café

Hornuddens Ekocafé, Strängnäs

Motivering: För att med fortsatt bravur skapa en komplett upplevelse för alla sinnen med hållbara fikastunder i hjärtlig miljö, där allt – från jord till fikabord – är ekologiskt.

Årets värt en resa

Sivans café och butik i Baljered, St Levene

Motivering: För att med sinnrikt entreprenörskap ha lyckats kombinera mathant­ verk och fikastund till en unik upplevelse i en fantastisk miljö värd att besöka igen och igen.

Årets Fikaställe

Taxinge slottscafé, Nykvarn

Motivering: För att erbjuda fikalystna en tårt­ och kakbuffé av sällan skådat slag i en spännande och ombonad miljö som skapar ett utflyktsmål att återkomma till ofta.

Årets bageri

Bageri Petrus, Stockholm

Motivering: För att med stort hantverkskunnande kombinera passion och innova­ tion till perfektion som gör dem fortsatt ohotade i svenska bageritop­ pen.