”Det finns en charm att tryffeln ser hemgjord ut”

Johanna Westman är aktuell med en ny kokbok om julens godis.

Annonsen laddas.

– Tryfflar är egentligen inte svårt att göra själv, de kanske inte blir konditorsnygga – men jag tycker att det finns en charm i att de ser hemgjorda ut, säger hon.
–Den enklaste varianten är dessutom svår att misslyckas med, då är det ju bara att rulla bollarna i kakao.
Använd din favoritchoklad till tryfflarna, mörk och gärna med hög kakaohalt. Detsamma gäller varianten med chili, som passar oväntat väl ihop med just mörk choklad. Den som gör vanlig tryffel, med grädde i stället för mascarpone,
kan gärna använda färsk, röd chili. Låt då en bit chilifrukt ligga med i grädden när den kokar upp.

Samlat ihop sina recept

Johanna Westman har samlat recept på julgott i sin senaste
bok för små och stora sockerbagare. Hon beskriver sig själv som både smaknostalgiker och passionerat förtjust i själva skapandet:
Att baka och smälta choklad framåt småtimmarna en vinternatt, att slå in den egna konfekten i vackra strutar eller prasslande cellofan
är en höjdpunkt inför julen.
Boken innehåller både klassiker och lånade recept, med rötterna i andra länder, och nyheter med mer mörk choklad, frukt och nötter. Som pistagen i de mörka tryfflarna.
–Jag tror att smakminnet ligger nära hjärtat, man minns sådant som mormors knäck. Och julgodis är faktiskt en väldigt specifik
svensk företeelse.

Har varit programledare

Namn: Johanna Westman.
Ålder: 39.
Familj: Man och två döttrar, 10 och 9 år, och en son, 2,5 år.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Gör: Skribent och matlagare.
Bakgrund: Programledare för musikprogrammet ”Popitopp”
och för flera barnprogram i SVT, författare till ett tiotal barn- och kokböcker.
Bästa kökstips: Stora skärbrädor, bra musik i bakgrunden
och toleranta vänner.
Aktuell med: Boken ”Julgodis” (Bokförlaget Semic).

Gör Johannas läckra tryfflar

Mörk tryffel med mascarpone

cirka 30 stycken

  • 200 g fin mörk choklad
  • 100 g mascarpone
  • 4 msk florsocker
  • ca 50 g osaltade pistagenötter
  •  

Gör så här:

  1. Smält chokladen i en kastrull i vattenbad. Låt den svalna innan du blandar ner mascarpone och florsocker. Rör till en slät smet.
  2. Ställ in tryffeln i kylskåpet i cirka 2 timmar. Hacka under tiden pistagenötterna fint. Ta bort ”pistagedamm” genom att sila hacket i en liten tesil.
  3. Rulla tryffeln till jämna bollar och rulla i den hackade pistagen.
  4. Förvara tryfflarna i kylskåpet.

Chilitryffel

cirka 30 stycken

  • 1 sats mascarponetryffel
  • 1 krm torkad, smulad chili

Gör så här:

  1. Gör tryfflarna som i receptet ovan men blanda ner chili i den smälta chokladen