Den kalla våren ger sötare jordgubbar, mums!

Det finns en klar uppsida med årets ovanligt kalla vår – frostnätterna kan göra sommarens jordgubbar extra söta.

Annonsen laddas.

Varje år skördas runt 30 miljoner liter jordgubbar i Sverige. Men i år blir de tidigaste skördarna något mindre än vanligt på grund av det kalla vädret. Kylan och solbristen är dock inte bara negativt för jordgubbsodlandet, frostnätterna kan rent av vara positiva för bären.

– När det växlar mellan varmt och kallt skyddar sig plantan genom att lagra in mer socker. Bären kan bli sötare än vanligt i år, säger jordgubbsodlaren Anders Hagberg skriver di.se.

Och till midsommar, årets största jordgubbshögtid, tror LRF:s Bärfrämjandet att jordgubbsskörden blir lika stor som vanligt.

– Det ser bra ut eftersom vi haft en mild vinter. Jordgubbarna är på gång, men vi behöver värme och sol, säger Anders Hagberg.

saparperssonaom