De ska tävla om att göra Årets Nationalrätt

Under festivalen Smaka på Stockholm i helgen tävlar några av Sveriges bästa kockar.

Annonsen laddas.

Mellan 3-7 juni blir det matfest i Stockholm. Förra året vad vädret lite bättre än vad det ser ut att bli i år. Dock laddar arrangörerna och flertalet av Sveriges stora resturanger och krogar upp med en stor fest som varje år har runt en halv miljon besökare. Ett antal stora kocktävlingar kommer också att hållas, bland annat ska Bästa seniormatlådan koras och där tävlar stora kocknamn: Markus Aujalay, Ulrika Brydling, Paul Svensson och Leif Mannerström är några av dem.

Välkända kocknamn ska tävla

Sedan ska också Årets Nationalrätt utses och där måste de som tävlar ha varit verksamma kockar i minst 20 år och "ha gjort värdefulla insatser för svensk gastronomi". För att få godkänt måste rätten också lagas av svenska råvaror, tillgängliga i hela landet året om, billiga råvaror och den ska vara lättlagad. Förra året vann kockstjärnan Mathias Dahlgren från Grand Hõtels restaurang Mathias Dahlgren med rätten: Grov tartar på lax, pepparrot, äpple, gurka & forellrom. I år tävlar Melker Andersson, Grupp F12, Stockholm; Niclas Ryhnell, Restaurang Grill, Stockholm; Fredric Andersson, Sävargården, Umeå; Neil Ponsonby, Hilton Stockholm Slussen; och Håkan Thörnström, Thörnströms Kök, Göteborg.

Läs mer om kockarna på:
http://www.smakapastockholm.se/index.aspx?Sida=73