Därför ska du äta honung

Nu skördas honung som mest i landet. Och honung är nyttigare än socker för dig.
– Det har lägre GI, säger professor Ingemar Fries.

Annonsen laddas.

Just nu gör svenska biodlare sin andra skörd honung, eller skattning, som det kallas på biodlarspråk. I Sverige går honungstrenden mot färre men större bioodlingar.
– Det har skett en professionalisering i Sverige som vi inte haft förut, berättar professor i biodling Ingemar Fries på Sveriges lantbruksuniversitet. Samtidigt som vi fått färre biodlare har det inte lett till färre bisamhällen. I dag går det att producera honung så att man kan tjäna på det. Och just nu är biodlarna inne i den hektiska skördetiden.
– Nu är skörden som störst i juni juli, men sen avtar blommningen, och en sista skattning sker innan vintern sen.

Finns lite sorthonung

Efter högsommarblomningen finns mest ljungblommor för bina att samla nektar i. Och man kan tänka sig att biodlare då producerar ljunghonung i dessa dagar, men sorthonung är relativt ovanligt i Sverige.
– Vi har lite hallonhonung och lindhonung, men nästan ingen ljunghonung, det är mest i Värmland.
– Nere på kontinten är det vanligt med sorthonung i butikerna, beroende på vilken blomma bina varit på, berättar Ingemar som tycker det är en bättre upplevelse att köpa honung direkt från odlarna istället för den industriella sorten.
– Det är spännande med odlingar av olika producenter eftersom smaken är så olika beroende på växterna i området.

Honung är ett socker

Men är honung verkligen nyttigt?
– Det är bättre än vanligt socker. Honung är ett slags socker men består av enkla sockerarter som fruktos och glukos, som har lägre GI, säger Ingemar.
–  Det är också mycket sötare för våra smakämnen så det behövs en mindre mängd för att det ska smaka sött. Dessutom innehåller honung ämnen som har viss antibakteriell funktion. Och det finns inte i vanligt socker, berättar Ingemar Fries (bilden).

LÄS OCKSÅ: Honung – hur nyttigt är det egentligen? ToppHälsas dietist svarar!

 

Ät gott med honung

Frukt med honung enkelt och klassiskt

Yoghurtglass med honung

Getostpaj med pinjenötter och honung

Att tänka på med honung

  • Att inte ge honung till spädbarn. Det är en oprocessad produkt som kan innehålla toxiner.
  • Värmer du upp honung (som på grillen) försvinner honungens speciella funktioner.

Det här är honung
Honung är det naturliga söta ämne som Apis mellifera-bin bereder av nek-
tar från växter eller av sekret från levande växtdelar eller av exkret av
växtsugande insektsarter på de levande växtdelarna, som bina samlar och
omvandlar genom att förena dem med egna särskilda ämnen, deponerar,
torkar, lagrar och låter utvecklas i vaxkakor.

Källa: Livsmedelsverket