Därför är det viktigt att uppmärksamma kvinnor i vinbranschen

Vinbranschen är fortfarande mansdominerad och särskilt bland de som tävlar i sommellerie. Det vill teamet bakom Lily Bollinger Award uppmärksamma genom en årlig tävling öppen enbart för kvinnor. Vi frågade hur det egentligen ligger till med könsfördelningen i branschen.

Nu är det dags att anmäla sig till Lily Bollinger Award – en sommeliertävling enbart för kvinnor. Tävlingen öppnar många dörrar för vinnaren och innebär ofta en skjuts i karriären. Vi frågade Eva Nina Hammarskjöld, projektledare för Lily Bollinger Award, om varför det är viktigt med en tävling av den här typen, enbart öppen för kvinnor.

Varför är det viktigt att uppmärksamma kvinnor i vinbranschen?

– Fler kvinnor än någonsin söker sig till vinbranschen, som historiskt sett varit en mansdominerad bransch. Att kvinnliga sommelierer tävlar ökar statusen, förståelsen och intresset för vårt hantverk. Sommelieryrket behöver fler kvinnliga förebilder och genom tävlingen Lily Bollinger Award vill vi lyfta fram de många begåvade kvinnorna som finns inom skrået.

Hur ser könsmaktordningen ut i vinbranschen?

– Vinbranschen är klart mansdominerad och framför allt inom tävlingsvärlden. Genom att årligen arrangera Lily Bollinger Award och uppmuntra branschens kvinnliga talanger att tävla hoppas vi att det kan ske en förändring. Att tävla lyfter de kvinnliga sommelierernas status inom branschen och synliggör deras begåvning.

Hur har den förändrats genom åren?

– Sommelier är ett yrke som hela tiden utvecklas och följer sin tid. Det göra att fler kvinnor än någonsin söker sig till branschen. Tävling inom sommelierie är stimulerande, roligt, utmanande och lärorikt på många plan, inte bara kunskapsmässigt. Och den här typen av tävlingar ökar intresset för yrket.

Emma Ziemann
Emma Ziemann van Lily Bolliger Award 2016

Vad spelar Lily Bollinger för roll i detta?

– Lily Bollinger, den legendariska champagneänkan, drev huset Bollinger framgångsrikt i över 30 år. Hon blev änka 1941 och tog över huset Bollinger från sin avlidne make. Det var Lily Bollinger som lanserade champagnen Bollinger på den internationella marknaden och hon verkade i en strikt mansdominerad bransch. För att lyfta svenskt, kvinnligt tävlingssommelierie instiftade Arvid Nordquist tillsammans med Bollinger Lily Bollinger Awards 2002 till Madame Bollingers minne. Lily Bollinger verkade på sin tid i en mansdominerad vinbransch, precis som våra kvinnliga sommelierer gör idag.

Vilka dörrar öppnas för vinnaren av Lily Bollinger Awards?

– De tidigare vinnarna är välrenommerade, har bra befattningar och är respekterade inom branschen. De tillfrågas flitigt i media i sin egenskap av sommelierer. Lily Bollinger Award är ett startskott i karriären.

Bland tidigare vinnare hittar vi bland annat Maya Samuelsson, delägare i Vinkällan Dryckesutbildningar samt vinprofil på Nyhetsmorgon i TV4. Förra året vann Emma Ziemann, sommelier på Upper House Dining i Göteborg. Frida Hansson som vann titeln 2012 kammade i sin tur hem en andraplats i SM förra året.

Uttagningen äger rum 29 maj på Arvid Nordquists huvudkontor i Stockholm och anmälan är öppen fram till 22 maj. De tre tävlande som får högst samlad poäng går vidare till finalen i september.

Följ med på lyxig mat- och champagnehelg med Mattias Larsson och Bollinger!

Skärmavbild 2017-04-26 kl. 15.05.09