Plocka primörer direkt från naturens skafferi. Nässlor är både gott och nyttigt!

Så plockar du nässlor

Använd handskar när du plockar nässlorna, och ta de späda skotten. Man ska undvika att plocka nässlor som växer i dikesgrenen eftersom de kan vara förorenade av avgaser från biltrafiken.

Förvällning av nässlor:

  • Rensa och skölj nässelskotten noga i vatten
  • Koka upp 1 liter vatten med 1-2 tsk salt (till 1 liter nässlor). Lägg nässlorna i det kokande vattnet, och låt dem koka en stund.
  • Sila de förvällda nässlorna och krama ur det sista vattnet.
  • Hacka och använd direkt eller frys in

Torka nässlor:

  • Bred ut nässlorna på ett lakan som läggs på en varm och torr plats, och vänd sedan bladen varje dag. Eller: lägg nässlorna på en plåt och torka dem i ugnen på ca 50 graders värme med ugnsluckan lite öppen i några timmar.
  • Dra av bladen från stjälkarna när de blivit torra och frasiga och förvara sen i en lufttät burk.

Laga mat med nässlor

  • Färska nässlor passar perfekt att ha i en smoothie, eller varför inte i våfflelsmeten!
  • Förvällda och hackade nässlor är gott i soppor, stuvningar och såser.
  • Torkade nässlor kan användas som krydda i potatismos eller bröd.

Här hittar du massa recept:

NUVARANDE Dags att ta vara på årets späda nässlor
NÄSTA Tio smakrika förrätter