Dags att ta vara på årets späda nässlor

Plocka primörer direkt från naturens skafferi. Nässelsoppa är både gott, nyttigt och enkelt att göra.

Nina Bergström

Använd handskar när du plockar nässlorna, och ta de späda skotten. Man ska unvika att plocka nässlor som växer i dikesgrenen eftersom de kan vara förorenade av avgaser från biltrafiken. Förvällda och hackade nässlor är gott i soppor, stuvningar och såser.Om man torkar dem kan de användas som krydda i potatismos eller bröd.

Förvällning av nässlor:

  • Rensa och skölj nässelskotten noga i vatten
  • Koka upp 1 liter vatten med 1-2 tsk salt (till 1 liter nässlor). Lägg nässlorna i det kokande vattnet, och låt dem koka en stund.
  • Sila de förvällda nässlorna och krama ur det sista vattnet.
  • Hacka och använd direkt eller frys in
     

Torka nässlor:

  • Bred ut nässlorna på ett lakan som läggs på en varm och torr plats, och vänd sedan bladen varje dag. Eller: lägg nässlorna på en plåt och torka dem i ugnen på ca 50 graders värme med ugnsluckan lite öppen i några timmar.
  • Dra av bladen från stjälkarna när de blivit torra och frasiga och förvara sen i en lufttät burk.

Gott på nässlor

Nässelsoppa

Grönt bullbröd

Nässelsufflé med laxsmör