Conrad blev årets konditor

Conrad Tyrsén är svensk mästare på tårtor, desserter och praliner.

Annonsen laddas.

Conrad Tyrsén från Lux dessert & choklad utnämdes till Årets konditor efter en hård tävlingsdag på Nordiska Museet i fredags.

– Det känns helt sjukt! var den glada och lite chockade gotlänningens spontana reaktion.

Under hela förmiddagen slet de fem finalisterna framför scenen. En pralin, en take-away dessert och en tårta på temat Karibien skulle presenteras för juryn. En härlig kokosdoft spred sig från tävlingsborden när tårtor och desserter dukades upp i kreativa installationer med allt från palmblad till cigarrer. Tyrséns presentation bestod av ett dimhöjt minilandskap med pralinberg och tårtpiedistal, mot en fond av en karibisk solnedgång.

– Det har varit hård konkurrens, men vi har varit överrens, sa juryns ordförande Tony Olsson.

I förstapriset ingår, förutom titeln "svensk mästare", även en check på 40 000 kronor.

– Jag skulle vilja göra en resa till ett kakaoplantage, ta del av tillverkningsprocessen och sen kanske få möjlighet att använda den färdiga produkten i mina egna desserter, sa en nöjd Conrad Tyrsén.

Här är receptet på vinnartårtan

 

Juryns motivering:

” För en genomtänkt tolkning av temat, Karibien, både i smak och dekor. Ett professionellt och stilrent arbete. Smakerna för tankarna till kreolsk kultur, koraller, turkost vatten och karibisk hetta”.