Bästa recepten på chokladfondant – desserten som enkelt kan göras glutenfri

Här hittar du flera recept på kladdig chokladfondant, en av de godaste desserterna man kan bjuda på! Med vår steg-för-steg-guide är det enkelt att få till en klassisk chokladfondant. Här hittar du även recept på chokladfondant med hallon och en glutenfri chokladfondant med kakao.

Annonsen laddas.

3 kanonrecept på chokladfondant

1. Klassisk chokladfondant – steg-för-steg
2. Chokladfondant med hallon
3. Glutenfri chokladfondant med kakao

 

1. Chokladfondant – steg-för-steg

Chokladfondant är helt enkelt ett tjusigare ord för varm chokladbakelse eller kladdkaka – och blir en underbar dessert efter en lättare middag. Kladdkakornas mästare, konditorn Mia Öhrn, visar här hur det går till.

Lättbakad chokladfondant

Denna chokladfondant blir inte så rinnig som en fondant brukar vara, utan mer som en krämig kaka rätt igenom. Gräddningstiden är viktig för att ge fondanten rätt konsistens. Kanterna ska ha stelnat så att det går att lossa bakelsen ur formen utan att den kollapsar, men bakelsens mitt ska fortfarande vara kladdig. Tiden kan variera från ugn till ugn, så prova dig fram. Det går bra att förbereda bakelserna någon dag i förväg och förvara dem ogräddade i kylen fram till serveringen. Öka då gräddningstiden med 2–3 minuter.

chokladfondant-dessert

20 min + 12 min i ugn

Till 6–8 personer behöver du:

125 g smör
200 g mörk choklad (70 %)
2 ägg
2 äggulor
3/4 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl

Tillbehör:

färska fikon
lättvispad grädde

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj 6–8 små ugnssäkra formar och strö dem med strösocker. Smält smör och choklad i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör om då och då.

chokladfondant-1

2. Vispa ägg, äggulor och socker vitt och pösigt med elvisp. Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten. Sikta ner mjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.

chokladfondant-2

3. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen 12–13 min. Bakelserna ska fortfarande vara kladdiga i mitten. När de höjer sig lite ur formarna börjar de bli klara.

chokladfondant-3

4. Ta formarna ur ugnen och vänd dem upp och ner på assietter. Lyft bort formarna efter 3–4 min. Servera genast, gärna tillsammans med färska fikon och vispad grädde.

chokladfondant-4

 

2. Chokladfondant med hallon

Chokladfondant med krämig kärna.

Hallonkräm och hallonsås passar utmärkt till fondanterna oavsett om de serveras varma eller kalla.

Det här behövs till 6 personer:

200 g mörk choklad (70 %) mörk
100 g smör
1 dl vispgrädde
3 ägg
1 1/2 dl florsocker
1/2 dl vetemjöl
1 krm salt

Hallonkräm till chokladfondant:

50 g hallon, färska eller frysta
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Hallonsås till chokladfondant:

250 g hallon, färska eller frysta
0,75 dl strösocker
1 citronskal, bit

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°. Smält choklad och smör i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör i grädden.
2. Vispa ägg och socker pösigt.  Blanda i chokladblandningen. Tillsätt mjöl och salt. Fördela smeten i sex ugnssäkra cocotteformar. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

Hallonkräm:
3. Mosa hallonen med en gaffel. Vispa grädden med flor- och vaniljsocker. Blanda i hallonen.

Hallonsås:
4. Blanda hallon, socker och citronskal i en kastrull. Låt koka ca 2 min. Ta upp och kasta bort citronskalet.
5. Ta ut och stjälp upp fondanterna på tallrikar. Klicka på hallonkrämen och servera med hallonsås.

3. Glutenfri chokladfondant med kakao

Chokladfondant med kolafyllning

En underbar dessert som passar även den som vill äta glutenfritt. Fondanten ska vara lös i mitten, så håll koll på gräddningstiden.

Recept på glutenfri chokladfondant med kolafyllning.

35 min + 10 min i ugnen

Till 6 personer:

150 g mörk choklad
150 g smör
4 ägg
1/2 dl strösocker
2 msk Maizena majsstärkelse
2 msk kakao
flingsalt

Kola:

1 dl vispgrädde
50 g smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl glykos
1/2 dl vatten

Gör så här:

Kola:

1. Värm grädde och smör i en kastrull. Stäng av plattan när smöret smält. Smält sockret tillsammans med glykos och vatten på medeltemperatur till ca 190°, till en mörkt gyllenbrun färg.
2. Häll sockret över gräddblandningen i tre omgångar, var försiktig eftersom blandningen är väldigt varm. Låt koka till 120°. Häll ­smeten i en smord avlång form, ca 1 liter, klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i kylen.

Fondant:

3. Sätt ugnen på 200°. Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme. Vispa ägg och socker lätt. Vänd ner choklad- och smörblandningen. Blanda majsstärkelse och kakao. Sikta ner blandningen i chokladsmeten och vänd ihop till en jämn smet. Skär kolan i små bitar, 2 x 2 cm.
4. Fördela chokladsmeten i väl smorda ugnssäkra formar, à ca 1 dl. Tryck in en bit kola i mitten av varje form. Strö på flingsalt.
5. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Håll koll på ugnen, för tiden kan variera. Låt fondanterna svalna 2–3 min innan de stjälps upp och serveras.

Här nedan hittar du ännu fler goda varianter på chokladfondant, med bland annat päron och apelsinsorbet.