Choklad och rött vin nyttigare än man tidigare trott

Fortsätt njuta av det goda! Choklad och rött vin kan minska risken att drabbas av typ 2-diabetes, visar en ny studie.

Annonsen laddas.

Choklad och rött vin är nyttigare än man tidigare trott. Det visar en ny studie, publicerad i januari 2014 i Journal of Nutrition.

Forskarna fann att människor som får i sig en särskild typ av flavonoider – flavoner och antocyaniner – kan reglera sitt blodsocker bättre, vilket skulle kunna minska risken att drabbas av diabetes typ 2.

Flavonoider är växtbaserade organiska föreningar som finns i bland annat mörk choklad och rött vin. Flavoner har i tidigare studier visat sig kunna sänka blodtrycket och ha en positiv effekt på minnet hos äldre personer, eftersom de stimulerar blodflödet till hjärnan.

Antocyaniner förekommer naturligt i bär, röda druvor och röda eller blå – färgade frukter och grönsaker.

I studien undersöktes 2000 friska kvinnor. De som konsumerade mest antocyaniner och flavoner hade signifikant lägre insulinresistens jämfört med dem som åt minst.