Buon appetito!

För ett par år sedan åkte hela Allt om Mat:s redaktion till Toscana och blev kära i Italien. Vi åt oss igenom bykrogar och restauranger som mer kändes som hemmakök och överallt blev vi helt betagna.
Det var så vansinnigt gott! Mat lagad med kärlek och inlevelse, av närodlade råvaror som smakade av solen och myllan. När vi kom hem gjorde vi ett temanummer om Italien, och sedan dess har vi längtat efter att få göra ett till. Flera av oss på redaktionen har förstås åkt tillbaka och fått mer inspiration. Själv har jag de senaste somrarna rest runt i Umbrien, Toscanas lite lantligare granne. Men vi har också fl era frilansmedarbetare som älskar den italienska maten, och som ville vara med.

Peter Loewe är en av dem; bosatt i Italien och med koll på all den goda maten. Läs om hans underbara matmöten i senaste numret.
En annan är fotografen Charlie Drevstam. Många skulle nog säga att han lever ett spännande liv till vardags; som efterfrågad mat-, inrednings- och reklamfotograf får han både resa, träff a människor och komma in i spännande miljöer. Men när han fi ck välja alldeles privat reste han till Italien för att gå en matlagningskurs. Det blev en underbar upplevelse, som han förstås inte kunde låta bli att dokumentera – läs och njut i senaste numret. Och du, hör gärna av dig och säg vad du tycker om det här numret, maila till insandare@aom.bonnier.se.


Just nu

  • Årets White guide-gala har just gått av stapeln och vinnaren av stora priset ”bästa restaurang utifrån totalupplevelse” var Operakällaren i Stockholm. Och det är just Operakällaren och krögaren Stefano Catenacci som ska göra bröllopsmenyn den 19 juni. Läs mer på operakallaren.se och whiteguide.se

 

  • En ny krog som tagit plats på White guides lista ”Mästarklass” var lilla Fäviken magasinet utanför Åre. Vi passade på att bjuda in krögaren Magnus Nilsson till Allt om Mat:s provkök och till sommaren kommer resultatet av det gästspelet. Vi kan avslöja att konserverad ko är en av de spännande rätterna! Läs mer på faviken.com

 

  • När det mesta inom matkulturen handlar om ursprungligt, naturligt och hälsosamt godkänner EU odling av genmodifierad potatis. Och Sverige är ett av länderna som hejar på. Det tyska kemiföretaget Basf har tagit fram den genmodifi erade potatisen Amflora som kommer att odlas i Sverige. Vi undrar oroligt vad det är för fel på Bintje och King Edward. Läs mer på basf.com