Blogg: Lite finare sommarrött

Håkan Larsson tipsar om sex riktigt goda flaskor rött från hundra kronor och uppåt. Perfekt till säsongens grillade mat.

Även om mulligt enkelt rött flödar till våra uppeldade flintastekar så här års, så finns tillfällen som kräver ädlare rödvin. Här tipsar Håkan Larsson om en sextett personligheter från hundralappen och uppåt.

2012 Conde del Real Agrado Reserva, nr 2756, 101 kr. Härlig, vidöppen rioja med fin frukt och lagom fatig, moderniserad, ytterligt god smak med bibehållen karaktär. Till fina lammsteken.

2014 Viña Pedrosa Crianza, nr 2149, 169 kr. Mycket god, väl fatad spanjor i redan drickvänlig, balanserad, matfriande stil. Till grillat lamm och nötkött i bästa form.

2014 Vila Santa Reserva, nr 12507, 209 kr/1,5-l magnum. Utvecklad, mustig, generös smak i pålitlig, matvänlig stil från seriös portugisisk producent. Allroundvin till kött i bjudvänlig förpackning.

2013 Barbaresco Prunotto, nr 22013, 239 kr. Underbar, tilltalande nebbiolo med hela buketten av hallon och höstlöv. Redan helt drickfärdig i ytterligt charmig, matvänlig, ursprungstypisk stil. Till fint nötkött eller vilt.

2012 Barolo Serralunga d’Alba, nr 2305, 249 kr. Härligt generös, samtidigt uppstramad barolo med stor integritet, lagra gärna några år. Till fina vilträtter.

2015 Groot Constantia Shiraz, nr 2444, 149 kr. God, björnbärssaftig sydafrikan med spänstiga drag, flödig, solvarm frukt med behörskad fatkrydda och bra balans. Till din bästa grillbiff.

Håkan Larsson tipsar om viner på alltommat.se i sin blogg.
Håkan Larsson tipsar om viner på alltommat.se i sin blogg.