Hur länge ska man egentligen grilla entrecote, kycklingfilé och fläskfilé? Här är en stor grillguide på hur lång tid olika råvaror ska ligga på grillen för perfekt tillagning. Tips! Skriv ut och spara för en perfekt grillsommar.

Tider grillning

Allt är cirkatider! Passa grillen noga och se till att kväva eldsflammor.

GRILLA NÖTKÖTT – TID OCH TEMPERATUR

  • Entrecôte ca 1 1/2 cm tjock -skiva, grillas direkt 2–3 min på varje sida.
  • Flankstek ca 3 cm tjock, -grillas direkt ca 15 min runt om, innertemperatur 55°.
  • Hamburgare ca 1 1/2 cm tjocka, grillas direkt 5 min på varje sida.
  • Högrev förkokt ca 1 1/2 kilo i bit, grillas direkt 15 min runt om.
  • Oxfilé hel, grillas indirekt ca 45 min runt om till 55° innertemperatur. Skivor, ca 1 1/2 cm tjocka, grillas direkt ca 2 min på varje sida.
  • Ryggbiff i skivor ca 1 1/2 cm, -grillas direkt 2–3 min på varje sida.

GRILLA FLÄSKKÖTT – TID OCH TEMPERATUR

  • Fläskfilé hel ca 600 g, grillas -indirekt ca 25 min runt om till 68° innertemperatur. Skivor, ca 1 1/2 cm, grillas direkt ca 3 cm på varje sida.
  • Fläskkarré förkokt hel ca 1 kilo, grillas direkt ca 10 min till 75° -innertemperatur. Skivor, ca 1 1/2 cm, grillas direkt ca 5 min på varje sida.
  • Fläskkotlett ca 2 cm utan ben, grillas direkt ca 3 min på varje sida.
  • Tunna revbensspjäll – (spare ribs), förkokta, grillas direkt 10 min.
  • Tjocka revbensspjäll -förkokta, grillas direkt 10 min på varje sida.

GRILLA LAM – TID OCH TEMPERATUR

  • Grillspett grillas direkt ca 3 min på varje sida.
  • Lammfärsburgare grillas direkt ca 5 min på varje sida.
  • Lamminnerfilé ca 150 g, grillas direkt 6 min runt om till 60° innertemperatur.
  • Lammkotletter grillas direkt ca 5 min på varje sida.
  • Lammrostbiff ca 400 g, grillas indirekt runt om till 60° innertemperatur.
  • Lammstek hel med ben ca 1 1/2 kilo, grillas indirekt ca 1 1/2 timme runt om till 70° innertemperatur.
  • Lammytterfilé hel ca 500 g, grillas indirekt ca 15 min runt om till 60° innertemperatur.

GRILLA KYCKLING – TID OCH TEMPERATUR

Det är viktigt att alla kyckling-detaljer är genomgrillade. Använd termometer för att vara på den säkra sidan. 

  • Halv kyckling grillas indirekt ca 25 min på varje sida till 80° innertemperatur.
  • Hel kyckling ca 1 1/2 kilo, grillas indirekt ca 75 min till 80° innertemperatur.
  • Kycklingben grillas indirekt ca 25 min runt om.
  • Kycklingfilé grillas direkt ca 8 min på varje sida, 70° innertemperatur.
  • Kycklingklubbor grillas -indirekt ca 30 min runt om.
  • Kycklingvingar grillas -indirekt 10–15 min runt om.

GRILLA FISK & SKALDJUR – TID

  • Abborre hel, grillas direkt ca 10 min på varje sida.
  • Blåmusslor grillas indirekt ca 8 min.
  • Fiskfiléer tunna, grillas direkt ca 2 min på varje sida.
  • Gös hel, grillas indirekt ca 15 min på varje sida.
  • Havskräftor kokta, grillas direkt ca 2 min på varje sida.
  • Hummer kokt, grillas direkt ca 3 min enbart på köttsidan.
  • Lax i bit ca 500 g, grillas indirekt ca 8 min på varje sida. -Portionsbit, ca 125 g, grillas direkt ca 5 min på varje sida.
  • Makrill hel, grillas direkt ca 12 min på varje sida.
  • Pilgrimsmusslor råa, grillas direkt ca 1 minut på varje sida.
  • Räkor kokta, grillas direkt ca 1 minut på varje sida.
  • Tonfisk portionsskiva, grillas direkt ca 3 min på varje sida.
  • Torskfilé med skinn, grillas direkt ca 5 min enbart på skinnsidan.

GRILLA GRÖNSAKER – TID

  • Avokado grillas urkärnade i halvor direkt ca 1 minut på varje sida.
  • Aubergine 1 cm tjocka skivor. Salta och låt ligga ca 10 min för att dra ut beskan. Torka av och grilla direkt ca 5 min på varje sida.
  • Broccoli– och blomkåls-buketter grillas -direkt ca 2 min på varje sida.
  • Lök små hela knipplökar grillas indirekt ca 10 min. Löken kan -också förvällas och -sedan grillas direkt ca 5 min.
  • Majskolvar färska hela, -grillas indirekt ca 10 min.
  • Mangold grillas direkt 2 min på varje sida.
  • Pak soi grillas direkt i halvor ca 2 min på varje sida.
  • Paprika halvor, grillas direkt ca 5 min på varje sida.
  • Portobellosvamp grillas direkt ca 3 min på varje sida.
  • Sparris grön, grillas direkt ca 4 min runt om.
  • Spetskål i klyftor, grillas direkt 5–6 min på varje sida.
  • Tofu ca ½ cm tjocka skivor, g-rillas på direkt värme ca 1 minut på varje sida.
  • Zucchini ca 2 cm tjocka skivor, grillas direkt ca 3 min.

 

Indirekt och direkt grillning

Direkt värme: Råvaran placeras direkt ovanför glöden.

Indirekt värme: Glöden är placerad på en liten del av grillen, råvaran läggs en bit från glöden. Locket ska ligga på

Grilla – smarta tips för gillsuccé

1. Lägg fram köttet i tid

Glöm inte att lägga fram köttet i tid före grillningen. Låt det gärna ligga 30–60 minuter i rumstemperatur.

2. Kol eller briketter?

Sprid ut kol eller briketter jämnt över grillen. Grillkol blir snabbt varm men håller tyvärr inte värmen så länge. Briketterna tar lite längre tid att få fyr på men håller sedan värmen längre.

3. Vänta till kolen/briketterna är grå

Det bästa tipset är att inte stå och titta på grillen, då är det nämligen lätt att lockas lägga på köttet för tidigt. Det är inte förrän kolen eller briketterna är grå som det är dags att lägga på köttet.
Reglera sedan värmen genom att höja och sänka gallret. Justera ventilerna i bottnen eller på locket av grillen för att sätta fart på, eller dämpa, värmen. Tänk på att värmen sprider sig olika över grillen. Vakta noga!

4. Sprayflaska med vatten

Ha gärna en sprayflaska med vatten tillgänglig för att snabbt kunna släcka om fett och grillolja droppar ner på glöden och börjar brinna.

5. Stick ej hål på köttet

Undvik att sticka hål i köttet när du grillar eftersom köttsaften då rinner ut och köttet blir torrt.

6. Smak av rök & örter

Genom att man stoppar ner grenar av t ex gran eller en i glöden får det som grillas en rökig och god smak. Du kan också knyta ihop en bukett med örter, t ex rosmarin och timjan. Doppa buketten i lite olja och pensla köttet eller fisken för extra god smak.

7. Tänk på miljön

Tänk på miljön och tänd grillen med en eltändare eller en grilltändare av paraffin. Köp FCS- och SIS-märkt kol. FSC betyder att kolet kommer från ett miljöanpassat skogsbruk. SIS att det är gjort av trä som inte är kemiskt behandlat.

NUVARANDE Grilltider – så lång tid behöver olika råvaror på grillen
NÄSTA Måttomvandlare! Mått och vikt på olika livsmedel