Blanda svenskt och afrikanskt på grillen

Prova något nytt vid grillen till nästa fest.
Kockarna Robert och Malin bjuder på en härlig grillbuffé med sydafrikanska smaker och närproducerade svenska råvaror.

Annonsen laddas.

Buffé för 10 personer

Calypsokryddad fläskkorv

Blad med primörer

Lax i folie med gravad citron

Grillkryddad ryggbiff

Relish

Salsa på gurka & blomkål

Sötpotatisaioli

Harissadressing

Bulgur med Getost

Långfilspudding med amarula-kola
 

GRILLTIPS

  • Det är lätt att göra sin egen grillkrydda, den blir godare och man slipper alla ”E-nummer” som finns i de färdigköpta grillkryddorna.
  • Kul att bjuda sina vänner på egenkryddad korv, glöm bara inte att beställa grisfjälster hos din lokala köttbutik.
  • Gör en större mängd gravade citroner och häll i en glasburk med tätslutande lock. Det håller länge i kylen och är en god smaksättare till det mesta.
  • Snacks: Blandade chips, torkat kött och salta cashewnötter, serveras i cellofanpåse.

VINTIPS TILL GRILLEN

  • Fogdölaxen i receptet har både syra och fetma och här passar ett vin med lite mer syra som kan bryta med fetman. Citronen gör också att syran i vinet upplevs som mindre. Lite rostade fat hos vinet gifter sig underbart med det rostade smöret. En underbar kombination till detta är en fatlagrad Chardonnay, till exempel Nederburg Chardonnay som man hittar i beställningssortimentet (86298, 89 kronor).
  • Den calypsokryddade fläskkorven är en kul variant av den klassiska sydafrikanska Boerewoors-korven. På varje braai i Sydafrika hittar du Boerewoors! Här passar ett fruktigt vin utmärkt; Nederburg Shiraz Viognier (12133, 69 kronor).
  • Till den grillkryddade biffen krävs ett lite mer smakrikt och välstrukturerat vin och här är Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon (6563, 89 kronor) utmärkt.
  • Till desserten passar Nederburgs söta dessertvin Noble Late Harvest (741, 69 kronor). Sött och simmigt men med en syra som gör att det aldrig blir kladdigt sött.”

Drinktips

En svensk sydafrikan
2 drinkar

  • 1 dl Amarula cream
  • 1/2 l vaniljglass
  • 1 dl mjölk
  • 30 polkagrisar
  • jordgubbssås på tub

1. Häll alla ingredienser i mixer. Mixa tills du har en jämn milkshake.
2. Spruta i rikligt med jordgubbsås i botten på glasen och vänd dem upp och ner så såsen rinner längs glasens kanter och bildar en rand.
3. Häll i milkshaken och servera. För att göra drinken lite extra lyxig kan man blöta kanten av glasen innan man häller i ingredienserna och sedan doppa den i krossade polkagrisar.

Elefantlychie
2 drinkar

  • 4 cl Amarula cream
  • 2 cl Lychie likör
  • 4 cl rom
  • 4 cl kallt kaffe
  • is

1. Alla ingredienserna hälls i en shaker och skakas, för att sedan silas upp i ett cocktailglas med färsk röd lychie som garnityr.

 

Hitta vintips på VinVin.se:

Godast till grillmaten