Bästa vinböckerna i världen

Sverige är femte bästa landet när det gäller mat- och dryckesböcker. I varje fall enligt världens största kokbokstävling – World Cookbook Award.

Annonsen laddas.

De svenska framgångarna var stora när kokboks-VM avgjordes i Paris. De svenska vinböckerna håller hög klass enligt juryn och bredden är stor, allmänna samlingsverk konkurrerar med specialiserade områdes- och druvböcker.

 

Störst framgång bland de svenska vinboksförfattarna rönte champagneexperten Richard Juhlin vars Champagne guide fick första  pris bland vinguiderna i världen. Juhlin är den person i världen som testat flest olika champagner och hans guide till de olika champagnerna anses alltså vara en av de bästa guiderna i hela världen.

 

Övriga svenska pristagare följer här:

 

  • Lilla boken om champagne och ost av Jörn Ek och Donald Boström – första plats i kategorin böcker om franska viner.

 

  • Mina viner i Alsace av Kurt-Inge Eklund – andra plats i kategorin vinturismböcker

 

  • Mat, vin och vanilj från Sydafrika av Elisabeth Johansson och Conny Johansson – andra plats i kategorin böcker om viner i nya världen.

 

  • Japanese Whisky av Ulf Buxrud – tredje plats i kategorin böcker om sprit

 

  • Fransk-svensk/svensk-fransk vinordbok av Jerker Arrhenius – tredje plats i kategorin bästa vinlitteraturen i världen

 

  • Wine auctions 2007-2008 – an investors guide av Johan Magnusson – tredje plats i kategorin vinböcker för professionella