Bästa tipsen från Alain Senderens

Hur viktigt är det med vin i det franska köket?
Den frågan ställde tidningen Newsweek till en av Frankrikes mest kände kock Alain Senderens. Det är här hans svar:

Annonsen laddas.

Tips från kocken

Ät alltid bröd till ost och vin – men se till att att osten är riktigt fet och att brödet är rostat. Då smakar det nämligen lite bittert, en smak som hjälper till att ta fram fettsmaken i osten. Bröd behövs också för att tanninerna i vinet ska komma till sin rätt och inte halka runt i munnen av allt fett från osten. Kombinationen ger den mesta smaken, enligt Alain Senderens.

– Vin och mat är som man och kvinna. Antingen bråkar de eller så håller de sams. Och när de håller sams är det underbart. Men när de bråkar är det illa. Jag tog lektioner för att lära mig förstå vin bättre och när jag började förstå vin insåg jag att det inte är normalt att välja en rätt och sedan välja vin. Vin är ett konsttycke, korkat och klart. En kock kan ändra sitt recept i sista sekund. Så vi kan göra en rätt som passar till ett vin istället för tvärtom. Många håller inte med mig, men jag räds inte för att säga att de inte bryr sig om vinet då. Om du dricker ett riktigt bra vin till helt fel rätt, tappar vinet halva smaken. Många äter ost med rött vin, men tar du en Roquefort till rött vin är det som att äta tvål – det är äckligt. Roquefort bör ätas med söta vita viner såsom Sauternes.

Alain Senderens.