Bästa boxarna just nu

Vinexperten Gunilla Hultgren Karell har botaniserat bland boxvinerna och hittat tio prisvärda guldkorn.

Annonsen laddas.

VITT

BETYG 5/5

Les Fumées Blanches 2009 (22139) Frankrike, 212 kronor (3
liter)

Friskt och aromatiskt med toner som påminner om vinbär, fläder och citrus. Fint som apéritif eller till gratinerad getost med pistachenötter.

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier 2010 (15558) Sydafrika, 194 kronor (83 liter)
Friskt och ungt med inslag av gula frukter, lätt blommig ton och lime. Till
exempelvis citrusbakad röding med potatispuré.

BETYG 4/5

Tre apor 2009 (5921) Tyskland, 149 kronor (3 liter)

Halvtorrt vin med behaglig sötma och inslag av persikor och honung. Lättsamt
och opretentiöst. Prova till en ingefärssdoftande soppa med kyckling.

30 miles Semillon Chardonnay Muscat 2010 (6292) Australien, 189 kronor (3 liter)
Lätt aromatiskt med toner av saftiga päron, lime och citruspastiller. Gärna
till en räksallad med vitlöksbröd.

BETYG 3/5

Beringer Sonoma Chardonnay 2009 (6453) USA, 149 kronor (1,5
liter)

Ganska smakrikt med gula äpplen, tropisk frukt och lätt smörigt drag. Passar till en saffranskryddad fiskgryta.

RÖTT

BETYG 5/5

Troppo Zeta Montepulciano d¿Abruzzo 2009 (32907) Italien, 214 kronor (3 liter)
Ekovin med generös smak av mörka bär. plommon, örter och lätt krydda. Gott till tagliatelle med köttfärssås.

Ramos Reserva 2009 (6139) Portugal, 219 kronor (3 liter)

Trevligt och lättsamt vin med mörkkryddig toner, friska körsbär och lite
lakrits. Fint till en mustig gulaschsoppa.

BETYG 4/5

Casas Patronales Carmenère Cabernet Sauvignon Syrah 2009 (2130) Chile, 179 kronor (3 liter)
Tät smak med massor av svarta vinbär, örter och vanilj. Till exempelvis
salviastekta fläskkotletter med risotto.

Jeanjean Merlot 2009 (12159) Frankrike, 179 kronor (3 liter)
Mjukt med toner av vingummin, lakrits och aningen krydda. Förslagsvis till en sydfransk kycklinggryta.

Cafê Culture Pinotage 2010 (2369) Sydafrika, 259 kronor (3 liter)

Maffigt, smakrikt med mörkrostade toner av kaffe och rök. För den som gillar mycket av allt. Till en grillad köttbit med mustig sås.