Baka Selmas favoriter

Selma Lagerlöf var inte bara en fantastisk författare. Hon var också en driftig trädgårds- och matkvinna. Än i dag bakas kakor från Selmas tid på hennes
älskade barndomshem Mårbacka.

Då Selma Lagerlöf köpte tillbaka sitt barndomshem Mårbacka 1907 var hon fast besluten att bevara barndomsarvet och att skapa en ny tillvaro för gården.
     Mårbacka och dess skötsel kom att bli Selmas livsuppgift vid sidan av skrivandet.
     Hennes beskrivningar av gården är målande och fyllda med kärlek. Tillsammans med ett trettiotal anställda fick hon Mårbacka att växa till en storslagen gård med en fantastisk trädgård.
Selma var en kvinna i tiden och väldigt nyfiken vilket präglade hennes odlingar. Sparris, meloner och kronärtskocka var några av de ovanligheter den vackra trädgården bjöd.
Den inspirerade också ortsbefolkningen och var en perfekt plats för bjudningar.
    Men kanske är det skrädmjölstillverkningen – Mårbacka Havrekraft – som startades av Selma som kännetecknar Mårbacka mest. Skrädmjöl är ett rostat och finmalt havremjöl med en alldeles speciell smak, som ger kakor och bröd en ton av rostad havre.
Många av recepten från Selmas tid har bevarats och är väl värda att pröva. Mårbackakakan bakad av skrädmjöl ger gommen en känsla av 1800-tal.
    Selmas matintresse var stort även om hon själv inte var någon kock av klass. Hon såg till att gastronomiska nymodigheter inhandlades och uppmuntrade till experiment i köket. Maten som serverades på Mårbacka skulle vara vällagad och nyttig.
     Selma Lagerlöf föddes på Mårbacka den 20 november 1858, hon dog där den 16 mars 1940. I dag förvaltas, enligt Selmas önskan, Mårbacka av den privat stiftelsen Mårbackastiftelsen.
     Varje år besöker tusentals människor Mårbacka, promenerar i trädgården och smakar en vinbärsgömma eller en hallontrekant. För information se www.marbacka.com