Årets kräftor i stort test

Smålandskräftan är ohotad men kineserna kommer starkt. Överlag ligger årets kräftor på en mycket bra nivå. Många av dem kommer att göra succé på kräftskivan. Det var juryn överens om.

För att se betygen på de olika kräftpaketen klickar du dig vidare i bildspelet här ovanför.

Så gick testet till

 28 sorter smakades i årets kräfttest. Ett blindtest av såväl frusna i paket som färska kräftor på hink, som säljs i vanliga livsmedelsbutiker – Ica, Coop, Axfood (Hemköp/Willys) och Bergendahls (City Gross med flera). De frusna kräftorna tinades sakta i flera dagar i kylskåp för att säkra kvaliteten.

Juryn som bestod av åtta matroade kräftälskare bedömde kräftorna efter färg, konsistens, smak och utseende. Bara vatten serverades
till kräftfrossan.

Vid tidpunkten för testet fanns inte pastöriserade turkiska kräftor
tillgängliga i Sverige och kunde därför inte ingå i testet.

Tre sorters kräftor

FÄRSKA

Svenska signalkräftor. Kokade i vatten
med krondill, salt och socker. Nerkylda till plus fyra grader på fyra timmar. Hållbara sju dagar i kylskåp.

FRYSTA

Från i första hand Kina, Spanien och Turkiet. De kinesiska är flest och ofta billigast.

PASTÖRISERADE

Importerade kräftor från Turkiet. Kokade
på fångstplatsen, vakuumpackade och pastöriserade – inte färska alltså.