Äppelkaka på nya sätt

Plocka eller köp ljuvliga svenska äpplen och testa en av dessa läckerheter.

Annonsen laddas.

Amerikansk äppelkaka med extra allt

✤ Den här äppelkakan blev en storfavorit här hemma. Kakan är typiskt amerikansk, knäckigt kladdig.

6–8 personer
Pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
100 g smör
2-3 msk äppeljuice
Äppelfyllning:
6 äpplen
1 dl gula russin
2,5 dl socker
2 msk smör
1 dl mjöl
1 tsk kanel
1 kryddmått riven muskot
Knäcklager:
100 g smör
1,5 dl farinsocker
1,5 dl grovhackade hasselnötter
1) Blanda mjöl och salt i en stor skål. Lägg i smöret hackat i tärningar och finfördela det till en smulig deg. Tillsätt äppeljuicen
och knåda ihop degen till en boll. Vira in den i plastfolie och låt den vila i kylskåp i minst 45 minuter.
2) Kavla ut pajdegen på ett bakplåtspapper tillräckligt stort för att det ska täcka både botten och en bit upp på sidorna av en springform (eller en hög pajform) 24 cm i diameter.
3) Ställ in ugnen på 200º. Förgrädda pajskalet i cirka 8 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175º.
4) Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Blanda socker, mjöl, kanel, muskotnötriv och vänd försiktigt ner äpplena så att de blandas med övriga ingredienser. Häll över fyllningen i pajskalet och jämna till ytan med en slev.
5) Knäcklager: Rör smöret mjukt tillsammans med farinsockret och blanda sedan i nötterna. Bred ut nötlagret jämnt över äppellagret.
6) Baka kakan i mitten av ugnen på 175º i 40 minuter. De sista 20 minuterna kan du ha lite folie redo att täcka kakan med om den tenderar att bli lite mörk i kanterna.
7) Ta ut kakan och låt den svalna något innan du skär upp den. Servera med en klick lättvispad grädde.

Nötallergiker? Uteslut hasselnötterna och blanda i stället ner 1,5 dl naturella skalade solrosfrön i knäcklagret.

 

Äppelkaka med polenta & kardemumma

✤ Polentakakor är bland det godaste jag vet. Och precis som här ska de vara försedda med en riktigt smarrig honungsglasyr på toppen! Kardemumman lyfter äppelsmaken fint.

8 bitar
2 syrliga äpplen
1/2 citron, saften
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl polenta
1 tsk bakpulver
200 g smör (rumsvarmt)
2 dl socker
3 ägg
1 dl hackad mandel
1 tsk kardemummakärnor
Glasyr:
100 g philadelphiaost
100 g osaltat smör (rumsvarmt)
1 dl florsocker
1 dl flytande honung
Topping:
1/2 dl mandelspån
1) Ställ in ugnen på 175 º.
2) Skala äpplena och riv dem fint på ett rivjärn. Pressa citronsaft över äpplerivet.
3) Stöt kardemummakärnorna fint.
4) Rör samman mjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en skål som du ställer åt sidan.
5) Vispa socker och mjukt smör fluffigt med en elvisp. Knäck i äggen, ett i taget och fortsätt vispa.
6) Tillsätt äppelrivet och till sist de torra ingredienserna, polentan och mandlarna. Rör med en trägaffel eller assistent tills allt blandats till en jämn smet.
7) Smörj en rektangulär, djup ugnsform eller en springform med 24 cm i diameter. Skopa över polentasmeten med en slickepott och jämna till ytan i formen.
8) Grädda i mitten av ugnen i cirka 50 minuter. Prova med sticka om kakan är tillräckligt fast.
9) Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna i formen innan du vänder den upp och ner över en skärbräda eller ett serveringsfat.
10) Glasyr: Rör smör, socker och honung luftigt med en stavmixer. Sist tillsätter du philadelphiaosten och rör glasyren tills den är alldeles slät.
11) Glasera kakan i en enda längd, eller skär den i portionsbitar och glasera bitarna som bakelser. Lite mandelspån, snabbt rostade i en torr, het panna blir vackert ovanpå.

Italiensk äppelkaka med valnötter&rosmarin

✤ Den här italienska äppelkakan bakas faktiskt med både olivolja och rosmarin. Rustik höstkaka och medelhavsdröm på en och samma gång.

8–10 personer
4 stora syrliga äpplen
100 g valnötter
3 msk färska rosmarinblad
Finrivet skal från 1 citron
1 1/2 dl olivolja (extra olivolja till stekning)
100 g strösocker
1 dl flytande honung
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1) Sätt ugnen på 175º.
2) Skala äpplena och skär i fina små bitar. Riv det yttersta gula skalet, zesten av en citron.
3) Hacka rosmarinen och valnötterna fint och fräs med äpplena och citronzesten i en skvätt olivolja i en stekpanna, blandningen ska bara få lite färg.
4) Vispa äggen styva med sockret – lite i taget – i en assistent eller med en elvisp. Tillsätt därefter honungen.
5) Blanda mjöl, bikarbonat, salt och kanel och sikta det genom en sil ner i en separat skål för att få kakan riktigt luftig. Blanda sedan samman torra och våta ingredienser till en jämn smet.
6) Blanda ner äppelbitarna, nöthacket, zesten och honungen i smeten och häll över den i en smord springform med löstagbar botten.
7) Baka i mitten av ugnen i 50-55 minuter. Prova med en provsticka om kakan är färdig.
8) Låt kakan svalna, sikta över florsocker, skiva upp den och servera med lättvispad grädde.

Nötallergiker? Ersätt nötterna genom att öka mängden äpple och lägg till några minuter på gräddningstiden i ugnen.


Marängdröm med äpple

I min hemstad Lund är det tradition att
äta äppelmarängtårta från stans konditorier om höstarna, med frasig maräng och lager av frisk äppelkompott mellan sockerkaksbottnar. Nu kan du baka en själv!

Sockerkaksbottnar (2 st)
3 ägg
1/2 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 msk smält smör
2 dl vetemjöl
1 msk maizena
Mandelmassabotten:
300 g mandelmassa
1 1/2 tsk kanel
Fyllning:
Äppelkompott (se separat recept)
Kanelmarängtäcke:
6 äggvitor
4 dl socker
2 tsk kanel
1 tsk pressad citronsaft
1 msk råsocker (dekoration)
1) Ställ in ugnen på 225º.
2) Smält smörklicken och låt den svalna.
Knäck äggen i en bunke och vispa ägg och
socker riktigt luftigt med elvisp. Vispa i
mjölken och smöret.
3) De torra ingredienserna blandar du först
i en skål. Sikta ner blandningen under
omrörning i de våta ingredienserna.
4) Täck botten av en springform (24 cm)
med bakplåtspapper och bred ut smeten
jämnt med en spatel eller slickepott. Grädda
bottnarna i mitten av ugnen i cirka 7
minuter.
5) Lägg ett nytt bakplåtspapper i botten av
springformen. Blanda kanel och mandelmassa
noga och tryck ut massan i botten
av formen. Grädda i ugnen i 7 minuter.
6) Koka ihop en snabb äppelkompott (se
receptet Äppelkompott) och lägg ihop
sockerkaka – kompott – mandelmassebotten
– kompott – sockerkaka till en tårta i
mitten av en bakplåt.
7) Vispa äggvitorna med elvisp eller assistent.
Tillsätt citronsaften och sedan försiktigt
sockret utblandat med kanel, lite i taget så
att äggvitorna binder det och blir höga och
fluffiga. Det tar nästan tio minuter.
8) Lägg marängsmeten i en spritspåse med
tyll, eller bred ut marängen med en slickepott.
Täck tårtan med ett tjockt lager
maräng och sikta över råsockerkristaller.
9) Ställ in kakan på nytt och grädda i nedre
delen av ugnen i tjugo minuter eller tills
marängtäcket är frasigt och har fått lite
färg. Tiden kan variera mellan olika ugnar.
10) Äppelmarängtårta serveras ofta med en
god vaniljsås.
Nötallergiker: Mandelmassalagret kan bytas
mot ett vanligt mördegslager.