Allt om Mat – Sveriges första och största mattidning

Från första numret av Allt om Mat, som kom ut i oktober 1970, visade svenska folket att man verkligen hade längtat efter en tidning full av matidéer.

Allt om Mat.

Allt om Mat.

- Nämen det där kan väl aldrig sälja! En tidning med bara matrecept?! Recepten kommer ju att ta slut, och vad ska man då skriva om?

Ja, så där lät det när Allt om Mat planerade sitt allra första nummer av tidningen. Året var 1970 och ämnet mat hade inte alls den moderna trendstämpel som det har i dag. Det var husmanskost som gällde på tallriken och dukningen på bordet var rustik. Idén om en renodlad mattidning var kontroversiell och helt ny, det fanns nästan inget liknande i hela världen.

Men vilken succé det blev! Från första numret, i oktober 1970, visade svenska folket att man verkligen hade längtat efter en tidning full av matidéer. Och den har stått sig genom åren. Trots att vi fått flera konkurrenter i tidningshyllan, och trots att ämnet mat blivit stor trend även i tv, radio och i bokhandeln, håller Allt om Mat ställningen som Sveriges största mattidning.

Nästan 600 000 läsare

589 000 personer (Orvesto) läser de 20 nummer som kommer ut varje år – 16 ”vanliga” och 4 Allt om Mat Special, tjocka tematidningar om vårens alla fester, sommarmat, höstens vinprovningar och julmat.

Provköket

Vad är då hemligheten, förutom att det fanns en längtan efter matinspiration? Kvalitet förstås! Allt om Mat har nu som då en stor, kunnig matredaktion som består av både kockar, hushållslärare och matjournalister. Och vi har ett eget provkök där vi testar alla recept som publiceras. För kockarna Petra Pettersson, Theresa Larsson och Cissi Lundin i provköket finns inga genvägar, varenda ingrediens och vartenda steg i tillagningen bedöms. Recepten ska fungera så att läsarna får exakt samma resultat som på bilden i tidningen – och det ska smaka gott!

Receptidéerna

Men var får ni alla idéer ifrån, brukar många undra. Fortfarande finns det nog en och annan som misstänker att recepten kan komma att ta slut en dag. Ingen fara, svarar vi. Allt om Mat lever mitt i mat-sverige och har ständig kontakt med både stjärnkockar – som ofta besöker oss i provköket och delar med sig av sina bästa recept i tidningen – och forskare, dietister, matkunniga världsresenärer och massor av matglada läsare. Vi deltar i debatter och utbildningar och reser en hel del själva. Alla intryck och kunskaper hamnar så småningom i kastrullerna i provköket, och det bästa av det bästa hamnar så småningom i tidningen.

Matböcker

Men mycket vill ha mer! Redan på 70-talet visade Allt om Mat:s läsare att de inte nöjde sig med bara tidningen, de ville ha böcker med våra recept också. Den allra första boken handlade om succéavdelningen Köksskolan, som fortfarande finns med i varje nummer av tidningen. Sedan dess har det blivit många fler, ofta två, tre böcker per år. De finns att köpa både i bokhandeln och i butiken på alltommat.se.

Alla recept på cd

Varje år ger vi också ut nya versioner av cd-skivorna Datakokboken – som innehåller alla recept (utan bilder) ur Allt om Mat från 1997 och framåt, just nu ca 12 000 recept – och Vin-cd:n, där du kan söka på 1 500 viner, starkviner och champagne och dessutom får nyhetsprovningarna av Systembolagets viner för ett år.

Egen vinprovargrupp

När det gäller viner har Allt om Mat en egen vinprovargrupp som består av fyra av Sveriges främsta vinprovare (Jan Holmström, Gunilla Hultgren Karell och Magnus Waern). De testar hela Systembolagets sortiment och mycket mer varje år, men är också kunniga på kombinationen mat och vin, och deltar i varje nummer av tidningen.

Miljöfrågorna

Förutom att maten och drycken ska vara god och spännande, modern och vällagad är det viktigt för oss på Allt om Mat att vi även tar hänsyn till miljön! Vi faller inte för snabba modedieter utan väljer att följa forskningen och hålla oss till beprövade fakta från t ex Livsmedelsverket. I den mån det går försöker vi handla ekologiskt och närodlat. Av den anledningen publicerar vi nu inga recept på t ex torsk, ål eller rödspätta i tidningen, utan följer rekommendationerna i WWF:s gröna lista (se www.wwf.se). I receptregistret märker vi också ut den mat som är glutenfri, laktosfri eller innehåller max 500 kcal varav 17 gram fett i hel måltid.

alltommat.se

I dag är Allt om Mat också Sveriges största matsajt. alltommat.se har en egen redaktion i tätt samarbete med redaktionen på tidningen Allt om Mat. På sajten finns tusentals recept – alla som kommer från tidningen Allt om Mat har den garantistämpel som visar att det är provlagat i vårt provkök. På sajten publicerar vi också aktuellt nyhetsmaterial just när det händer, och du som läsare kan gå in och söka svar på massor av matfrågor.

Nyhetsbrev

Du som vill ha recept direkt till din dator kan teckna dig för vårt nyhetsbrev som kommer varje måndag och torsdag.

Framtiden

I dag är matintresset större än någonsin i Sverige. Mat är trend och trenden är att det finns många trender samtidigt! Från retro-mat från 70-talet (räkcocktail, fondue och biff med bearnaisesås), till världsmat (thailändskt, japanskt, tapas och italienskt) och molekylär gastronomi (matkonst på den högre kemiska nivån, med texturas, rökmoln och sfärer).

För oss på Allt om Mat är det självklart att vi ska visa både bredden och framkanten av matkunnandet, både i Sverige och andra spännande matländer. Och lika självklart är det att vi ska hålla koll på om du som matintresserad längtar efter något mer än det vi redan har: tidningar, böcker, cd-skivor, evenemang och webb. Vår idé är helt enkelt att vi ska springa lite före dig – och ge dig inspirationen precis när och där du vill ha den!

En riktigt god måltid önskar vi på tidningen Allt om Mat
genom
Mona Johansson
chefredaktör

Startade 1970

Startår: 1970
Antal utgåvor per år: 20
Chefredaktör: Mona Johansson
Antal medarbetare på redaktionen: 17
Antal läsare: ca 589 000 per utgåva
Utgivare: Bonnier Tidskrifter AB

Här kan du se i vilket nummer av Allt om Mat ett recept är publicerat:

RECEPTREGISTER – sök själv bland recepten.

Receptregister 2010
Receptregister 2009
Receptregister 2008
Receptregister 2007
Receptregister 2006


Tidningen Allt om Mat
Sveavägen 53
105 44 Stockholm
telefon: 08-736 53 00 (växel)
e-post: red@aom.bonnier.se